Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych.
Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych to jeden z tych niezawodnych przepisów na miskę pełną świeżej zieleniny, który pozwala nam przetrwać zimę i wczesną wiosnę.
Zdecydowana większość dostępnych zimą świeżych pomidorów smakuje jak próchno (względnie karton – niepotrzebne skreślić), ale na szczęście dobrej jakości pomidorki koktajlowe ratują sytuację, a przy tym są dość łatwo dostępne. Do tego pożywne awokado, kilka innych roślinnych dodatków i pyszna sałatka gotowa.
Często pytacie, jak kupić dobrej jakości awokado. Smaczne i ładne, czyli z czystym zielonym miąższem. Bez kropek, plam, włókien i tak dalej. Ja robię tak: wybieram awokado o ładnej skórce (w miarę możliwości – odmiana z matową skórką), całkowicie twarde, po czym w domu układam je w piwnicy i czekam, aż dojrzeją. Stan awokado najlepiej sprawdzać codziennie – ten owoc tak już ma, że trzeba się z nim cackać ;-) Do jedzenia awokado nadaje się wtedy, kiedy zmięknie, ale nie całkiem rozmięknie – wówczas jest już za późno. Kilka prób wystarczy, by zacząć rozpoznawać właściwy moment i jeść awokado w momencie, gdy jest najsmaczniejsze.
Polecam zamarynować szalotkę w soku z cytryny – dzięki temu mięknie i staje się łagodniejsza w smaku. Można ten etap pominąć, ale – moim zdaniem – nie warto z marynowania rezygnować :-)
Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 dużej szalotki
- 2 duże garście owoców kaparowca
- garść listków świeżej mięty
- trochę listków koperku
- sok z jednej cytryny
- olej lniany (albo oliwa extra vergine)
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych – PRZEPIS:
- Szalotkę obierz ze skórki, pokrój na mandolinie w cienkie talarki, przełóż do miski, dodaj porządną szczyptę soli i wlej sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw na ok. 10-15 minut.
- Umyte pomidorki koktajlowe oraz kaparowce przekrój na pół i dodaj do miski.
- Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój miąższ na kawałki. Przełóż do miski. Dodaj zioła, zamarynowaną szalotkę wraz z sokiem z cytryny, pieprz i tyle oleju lnianego (lub oliwy), ile uznasz za stosowne. Wymieszaj i podawaj.
Świetny pomysł do lunchboxa!:)
mniam, uwielbiam takie sałatki