- 2 jabłka
- 3-4 czerwone cykorie
- 150 g gorgonzoli
- 2 garście orzechów włoskich
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka koperku
- oliwa extra vergine
- ocet z czerwonego wina
- pieprz
Sałatka z jabłek, cykorii, orzechów i gorgonzoli.
Zamiast zielonych liści użyłem cykorii – jej lekko gorzki smak świetnie koresponduje ze słodyczą i chrupkością jabłek. Orzechy i ser to klasyka, więc nie mogły tu nie pasować.
PRZEPIS:
- Przygotuj sos do sałatki: w blenderze zmiksuj jogurt, koperek, 50 g pokruszonej gorgonzoli, spory chlust oliwy, łyżkę lub dwie octu i pieprz (opcjonalnie można dodać sól – ja nie używam, ponieważ ser jest wystarczająco słony). Sos powinien być kremowy i umiarkowanie gęsty.
- Odetnij końcówki z cykorii, przekrój ją w poprzek na pół i podziel na pojedyncze listki.
- Delikatnie pokrój ostrym nożem jabłka (ze skórą) na cienkie plasterki (jeśli dysponujesz mandoliną, tu jest okazja, by jej użyć). Nie usuwam z owoców gniazd nasiennych, w tak cienko pokrojonych plasterkach nie będą wyczuwalne, wystarczy tylko pozbyć się pestek. Dla pewności, by jabłka nie zbrązowiały, warto skropić je sokiem z cytryny.
- Rozłóż na talerzach listki cykorii i plasterki jabłek, posyp je kawałkami pokruszonej gorgonzoli oraz orzechami.
- Skrop sałatkę sosem i podawaj.
robiłem wczoraj – rewelacja
Fajnie, że smakowała :-)
Pięknie wygląda!
Ja robię podobną sałatkę, zamiast cykorii daję rukolę. Lubię ten kontrast smakowy – rukola lekko pieprzny i ostry, słodkie jabłka, łagodne orzechy i do tego sos na bazie octu balsamicznego. Sera moim zdaniem już tutaj nie trzeba – najlepsze sałatki mają 3 składniki. ;-)
Najlepsze salatki to takie, ktore wymykaja sie jedynie slusznym formulom ;-)