• 2 jabłka
  • 3-4 czerwone cykorie
  • 150 g gorgonzoli
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • oliwa extra vergine
  • ocet z czerwonego wina
  • pieprz

Sałatka z jabłek, cykorii, orzechów i gorgonzoli.

Zamiast zielonych liści użyłem cykorii – jej lekko gorzki smak świetnie koresponduje ze słodyczą i chrupkością jabłek. Orzechy i ser to klasyka, więc nie mogły tu nie pasować.

PRZEPIS:

  1. Przygotuj sos do sałatki: w blenderze zmiksuj jogurt, koperek, 50 g pokruszonej gorgonzoli, spory chlust oliwy, łyżkę lub dwie octu i pieprz (opcjonalnie można dodać sól – ja nie używam, ponieważ ser jest wystarczająco słony). Sos powinien być kremowy i umiarkowanie gęsty.
  2. Odetnij końcówki z cykorii, przekrój ją w poprzek na pół i podziel na pojedyncze listki.
  3. Delikatnie pokrój ostrym nożem jabłka (ze skórą) na cienkie plasterki (jeśli dysponujesz mandoliną, tu jest okazja, by jej użyć). Nie usuwam z owoców gniazd nasiennych, w tak cienko pokrojonych plasterkach nie będą wyczuwalne, wystarczy tylko pozbyć się pestek. Dla pewności, by jabłka nie zbrązowiały, warto skropić je sokiem z cytryny.
  4. Rozłóż na talerzach listki cykorii i plasterki jabłek, posyp je kawałkami pokruszonej gorgonzoli oraz orzechami.
  5. Skrop sałatkę sosem i podawaj.