• 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 mała sałata rzymska (lub 1/2 dużej)
  • pestki z 1/2 granatu
  • 2 persymony (kaki)
  • garść orzechów pecan (mogą być też włoskie)
  • 1/2 cytryny
  • spora szczypta cynamonu
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Sałatka z kaszą jaglaną, persymoną, granatem i cynamonem.

Sałatka z kaszy jaglanej, persymony i pestek granatu z cynamonem – jesienna, prosta, szybka, kolorowa, pełna owoców i, co najważniejsze, rozgrzewająca. W mig poprawi Ci humor i pozytywnie nastroi na cały dzień :-)

Ugotowana i wystudzona kasza jaglana pod wpływem soku z cytryny, oliwy i owoców świetnie łączy się z pozostałymi składnikami.

Jeśli nie lubisz jaglanki lub nie możesz jej jeść, równie dobrze sprawdzi się tu quinoa, czyli komosa ryżowa. Persymonę (owoce kaki) możesz zastąpić np. śliwkami lub winogronami.

jaglanka-z-persymona-l_06

jaglanka-z-persymona-l_05

jaglanka-z-persymona-l_02

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1 część kaszy na 3 części osolonej wody. Gdy kasza ugotuje się i wchłonie całą wodę, wlej trochę oliwy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Przełóż kaszę do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Dodaj liście sałaty porwane na mniejsze kawałki, obrane ze skóry i pokrojone w małe kawałki persymony, orzechy i pestki granatu. Dodaj pieprz i cynamon oraz oliwę. Wymieszaj i podawaj.

jaglanka-z-persymona-l_07

jaglanka-z-persymona-l_01