Sałatka z quinoa i kopru włoskiego.
Pyszna jesienna sałatka z komosą ryżową, fenkułem i satsumą, której owoce wyglądają jak zielone mandarynki, a smakują jak krzyżówka grejpfruta z limonką. Zielone mandarynki po obraniu ze skórki kroję w ćwiartki, ponieważ w takiej formie fajnie się prezentują, ale nie ma przeszkód, by podzielić je po prostu na cząstki. Bardzo lubię granaty Dente di Cavallo o jasnym miąższu i niemal przezroczystych pestkach. W smaku są równie słodkie, co klasyczna czerwona odmiana, a ich jasny sok nie farbuje pozostałych składników. W razie potrzeby, kolendrę zastąp innymi ziołami, na przykład natką pietruszki, koperkiem czy bazylią.
Sałatka z quinoa i kopru włoskiego – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 200 g komosy ryżowej (quinoa)
- 2 małe bulwy kopru włoskiego (fenkułu) albo 1 duża
- 6 owoców miyagawa/satsuma (zielona mandarynka o smaku grejpfruta)
- 2 granaty (u mnie: odmiana Dente di Cavallo o jasnym miąższu i przejrzystych pestkach)
- papryczka chili
- świeże zioła: duża garść listków mięty, duża garść listków kolendry (grubo posiekanych), duża garść listków kolendry odmiany confetti (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Sałatka z quinoa i kopru włoskiego – PRZEPIS:
- Ugotuj komosę ryżową w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (12 minut), odcedź, przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. W razie potrzeby, możesz dodać do komosy trochę soli.
- Cienko posiekaj fenkuł i dodaj do miski z komosą. Dodaj pestki granatu i zielone mandarynki pokrojone w ćwiartki.
- Dodaj posiekaną papryczkę chili (możesz usunąć pestki) oraz posiekane zioła. Wlej oliwę i wymieszaj, gotowe.