- 100g roszponki Fit & Easy
- 3 pomidory
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cykoria
- 2-3 garście czarnych oliwek
- trochę pieczonego indyka (np. z pieczeni z poprzedniego dnia)
- pół cytryny
- oliwa extra vergine
- pieprz
Dziś na stole nieskomplikowana sałatka z indykiem.
To pełna improwizacja, której celem było wykorzystać część pieczonej piersi indyka, dzień wcześniej uduszonej w cydrze. Do sałatki można użyć dowolnych pozostałości z pieczenia indyka czy kurczaka; nie musi to być koniecznie tylko mięso z piersi. Wybierzcie także dowolną zieleninę. Indyk sprawdzi się też np. ze szpinakiem lub sałatą rzymską.
Jednym słowem – pełna dowolność :-)
1. Do salaterki wrzućcie roszponkę, pokrojone pomidory (jeśli wolicie – wcześniej usuńcie z nich skórę), przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną cykorię oraz oliwki.
2. Dodajcie pokrojonego na kawałki indyka, dodajcie sok z cytryny i oliwę, oraz doprawcie całość pieprzem.