• 100g roszponki Fit & Easy
  • 3 pomidory
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cykoria
  • 2-3 garście czarnych oliwek
  • trochę pieczonego indyka (np. z pieczeni z poprzedniego dnia)
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Dziś na stole nieskomplikowana sałatka z indykiem.

To pełna improwizacja, której celem było wykorzystać część pieczonej piersi indyka, dzień wcześniej uduszonej w cydrze. Do sałatki można użyć dowolnych pozostałości z pieczenia indyka czy kurczaka; nie musi to być koniecznie tylko mięso z piersi. Wybierzcie także dowolną zieleninę. Indyk sprawdzi się też np. ze szpinakiem lub sałatą rzymską.

Jednym słowem – pełna dowolność 🙂

1. Do salaterki wrzućcie roszponkę, pokrojone pomidory (jeśli wolicie – wcześniej usuńcie z nich skórę), przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną cykorię oraz oliwki.

2. Dodajcie pokrojonego na kawałki indyka, dodajcie sok z cytryny i oliwę, oraz doprawcie całość pieprzem.