• 150 - 200g makaronu penne
  • pęczek szparagów
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • trochę masła
  • parmezan
  • sól, pieprz

To szybka, prosta, a zarazem wytrawna potrawa z makaronu.

1. Nastawcie wodę na makaron i pokrójcie szparagi na kawałki o długości mniej więcej połowy jednego penne.

2. Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku o 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu.

3. Na patelni rozgrzejcie trochę masła i oleju i wrzućcie szparagi. Zamieszajcie tak, by tłuszcz pokrył warzywa i duście pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty, co pewien czas mieszając.

4. Ugotowany makaron przerzućcie na patelnię ze szparagami, dodajcie trochę wody po gotowaniu makaronu oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (tu: daktylowe) i pieprz. Mieszając, duście wszystko przez chwilę, aż pomidorki zmiękną i staną się ciepłe, ale się nie rozpadną. Na koniec, już po zdjęciu potrawy z ognia, możecie dodać trochę masła oraz ewentualnie doprawić całość pieprzem.

5. Podzielcie makaron na porcje i utrzyjcie nad talerzami trochę parmezanu.