• ok. 150 g krótkiego makaronu (tu: limonkowy)
  • ok. 300 g zielonych szparagów
  • pół szklanki mleka (tu: bez laktozy)
  • 3-4 łyżki dobrej musztardy (np. francuskiej)
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • garść świeżych listków mięty
  • 1/2 cytryny
  • parmezan
  • oliwa extra vergine

Lekki i pyszny wiosenny makaron z zielonymi szparagami. Wystarczy dosłownie kwadrans!

To świetna propozycja na szybkie danie ze szparagami. Sos przygotowany jest jedynie na bazie mleka (w razie potrzeby użyj bezlaktozowego) i musztardy, śmietana nie jest tu do niczego potrzebna. Sok z cytryny nadaje całości odświeżającego smaku, który bardzo lubię w podobnych daniach.

Szparagi i makaron możesz połączyć również na kilka innych sposobów, np. tak:

MAKARON Z SOSEM SZPARAGOWYMMAKARON ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEMMAKARON ZE SZPARAGAMI I POMIDORKAMI

Makaron szparagi musztarda L_02

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Od czasu podanego na opakowaniu odejmij minutę lub dwie, ponieważ makaron dojdzie w sosie.

2. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania makaronu do garnka wrzuć pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki).

3. W tym czasie wymieszaj w misce musztardę, mleko, pieprz, posiekaną miętę i czosnek dokładnie rozgnieciony płaską stroną noża (gdy dodasz trochę soli, czosnek rozetrze się łatwiej).

4. Odcedź makaron ze szparagami.

5. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i dodaj makaron ze szparagami oraz wlej sos z miski.

6. Gotuj, mieszając, przez 1-2 minuty, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlej sok z połowy cytryny i dodaj świeżo starty parmezan (ilość według uznania). Zamieszaj i podawaj.

Smacznego!

Makaron szparagi musztarda L_07