- 2 duże lub 4 małe kromki dobrego chleba na zakwasie
- kilka łyżeczek dobrej musztardy (tu: musztarda z balsamico)
- 6 kawałków dobrego 'starego' żółtego sera (np. Old Amsterdam)
- 2 jajka
- ok. 50 g rukoli
- kilka rzodkiewek
- kilka (ok. 10) pomidorków koktajlowych
- kilka ogórków małosolnych (lub konserwowych)
- pęczek dymki
- trochę pestek słonecznika
- oliwa extra vergine
Holenderskie wspominki, czyli pyszna sałatka na chlebie.
Kanapki serwowane w podobny sposób, czyli na talerzu ze sporą porcją sałatki i przeznaczone do jedzenia sztućcami podpatrzyłem (kolejny raz) w Holandii w kawiarni sieci Sissy-Boy.
To moja w pełni autorska interpretacja takiej formy podania. Dla większej autentyczności, wykorzystałem kilka przywiezionych z Holandii składników – musztardę balsamico (w której 28% składu stanowi ocet balsamiczny), „stary” żółty ser w typie Old Amsterdam (oude kaas), a nawet… jajka od domowych kur, którymi na pożegnanie obdarował nas gospodarz podamsterdamskiego bed & breakfast, w którym mieszkaliśmy. Możesz użyć rzecz jasna dowolnej, dobrej musztardy, sera oraz jajek, a nawet przekształcić sałatkę w wersję bezpszenną, rezygnując z chleba.
1. Kromki chleba posmaruj musztardą i ułóż na środku talerzy.
2. Do miski wrzuć rukolę, posiekaną dymkę (trochę zostaw na później), pokrojone rzodkiewki, przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojone na podłużne kawałki ogórki. Wlej oliwę, wymieszaj i odstaw.
3. Z kawałka sera ukrój sześć grubszych, na przykład trójkątnych plastrów.
4. Usmaż na maśle jajka sadzone tak, jak lubisz. Ja smażę jajka z dwóch stron, zapiekając żółtko z zewnątrz, a jednocześnie pozostawiając je w środku w lekko płynnej postaci.
5. Na kromkach ułóż porcję sałatki, dodaj po trzy plastry sera oraz jajko. Posyp szczyptą posiekanej dymki oraz nasionami słonecznika (nasiona możesz wcześniej uprażyć).
Smacznego!














FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 








Piękne zdjęcia, pełne słońca i pozytywnej energii!
Znakomity pomysł. I bardzo efektowny!
Bardzo apetyczne danko
Świetne zdjęcia, bardzo apetyczne!
Pomyslowa i niezwykle apetyczna kanapeczka
Podoba mi się, zwłaszcza ze można pominąć chleb i mamy glutenfree.
Holenderskie sery są najlepsze na świecie. Nie mam umiaru, jeśli o nie chodzi (niestety)
Bardzo apetycznie wygląda, zjadłabym do ostatniego okruszka ;)
Śniadanie doskonałe
Fajna strona
Mega apetyczne to jest
Apetyczna jak cholera
Mistrzowska kanapka :)
Niezła
Uwielbiam holenderskie sery, zwłaszcza te dojrzałe
Piękna kolorowa kompozycja, bardzo apetyczna
A bez chleba można?;)
Pewnie, nawet lepiej;-) To stary glutenowy przepis, sałatka bez chleba zawsze lepsza, ale w Holandii wszystko serwują na/pod/z/obok kromki chleba albo bułki;-)
Do pożarcia natychmiast