- 2 duże lub 4 małe kromki dobrego chleba na zakwasie
- kilka łyżeczek dobrej musztardy (tu: musztarda z balsamico)
- 6 kawałków dobrego 'starego' żółtego sera (np. Old Amsterdam)
- 2 jajka
- ok. 50 g rukoli
- kilka rzodkiewek
- kilka (ok. 10) pomidorków koktajlowych
- kilka ogórków małosolnych (lub konserwowych)
- pęczek dymki
- trochę pestek słonecznika
- oliwa extra vergine
Holenderskie wspominki, czyli pyszna sałatka na chlebie.
Kanapki serwowane w podobny sposób, czyli na talerzu ze sporą porcją sałatki i przeznaczone do jedzenia sztućcami podpatrzyłem (kolejny raz) w Holandii w kawiarni sieci Sissy-Boy.
To moja w pełni autorska interpretacja takiej formy podania. Dla większej autentyczności, wykorzystałem kilka przywiezionych z Holandii składników – musztardę balsamico (w której 28% składu stanowi ocet balsamiczny), „stary” żółty ser w typie Old Amsterdam (oude kaas), a nawet… jajka od domowych kur, którymi na pożegnanie obdarował nas gospodarz podamsterdamskiego bed & breakfast, w którym mieszkaliśmy. Możesz użyć rzecz jasna dowolnej, dobrej musztardy, sera oraz jajek, a nawet przekształcić sałatkę w wersję bezpszenną, rezygnując z chleba.
1. Kromki chleba posmaruj musztardą i ułóż na środku talerzy.
2. Do miski wrzuć rukolę, posiekaną dymkę (trochę zostaw na później), pokrojone rzodkiewki, przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojone na podłużne kawałki ogórki. Wlej oliwę, wymieszaj i odstaw.
3. Z kawałka sera ukrój sześć grubszych, na przykład trójkątnych plastrów.
4. Usmaż na maśle jajka sadzone tak, jak lubisz. Ja smażę jajka z dwóch stron, zapiekając żółtko z zewnątrz, a jednocześnie pozostawiając je w środku w lekko płynnej postaci.
5. Na kromkach ułóż porcję sałatki, dodaj po trzy plastry sera oraz jajko. Posyp szczyptą posiekanej dymki oraz nasionami słonecznika (nasiona możesz wcześniej uprażyć).
Smacznego!
Piękne zdjęcia, pełne słońca i pozytywnej energii!
Znakomity pomysł. I bardzo efektowny!
Bardzo apetyczne danko
Świetne zdjęcia, bardzo apetyczne!
Pomyslowa i niezwykle apetyczna kanapeczka
Podoba mi się, zwłaszcza ze można pominąć chleb i mamy glutenfree.
Holenderskie sery są najlepsze na świecie. Nie mam umiaru, jeśli o nie chodzi (niestety)
Bardzo apetycznie wygląda, zjadłabym do ostatniego okruszka ;)
Śniadanie doskonałe
Fajna strona
Mega apetyczne to jest
Apetyczna jak cholera
Mistrzowska kanapka :)
Niezła
Uwielbiam holenderskie sery, zwłaszcza te dojrzałe
Piękna kolorowa kompozycja, bardzo apetyczna
A bez chleba można?;)
Pewnie, nawet lepiej;-) To stary glutenowy przepis, sałatka bez chleba zawsze lepsza, ale w Holandii wszystko serwują na/pod/z/obok kromki chleba albo bułki;-)
Do pożarcia natychmiast