- kilka kromek pumpernikla
- 4 jajka
- kilka pomidorów suszonych
- 6 plasterków prosciutto
- tabasco
- pieprz
Ten przepis powstał z potrzeby wynalazku.
Chciałem wykorzystać kilka nieco wyschniętych kawałków pumpernikla, które przez kilka dni oczekiwały w lodówce na swój wielki dzień jako pozostałość po poniższym daniu:
Ścinki pumpernikla ostały się jako resztki po wycince chlebowych krążków na potrzeby tej potrawy, a tak się składa, że nie przepadam za pumperniklem w stanie – nazwijmy go – surowym. Stąd pomysł na zapieczenie tego ciemnego chleba z jajkiem w piekarniku. Nasiąknięty jajkiem i wypieczony pumpernikiel smakuje zdecydowanie lepiej. Tak podany przypadnie do gustu nawet tym do pumpernikla generalnie uprzedzonym (do których sam się zaliczam).
Danie jest bardzo proste w wykonaniu i naprawdę warte wypróbowania.
1. Wbij do miski jajka i rozbełtaj.
2. Połam pumpernikiel na mniejsze kawałki i wrzuć do miski z jajkami. Dokładnie wymieszaj, przykryj kawałkiem plastikowej folii i wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
4. Do miski z jajkami i chlebem dodaj odsączone z oliwy i pokrojone na kawałki pomidory oraz porwane na kawałki plasterki prosciutto (zostaw trochę do dekoracji). Dopraw tabasco i pieprzem, i wymieszaj.
5. Posmaruj masłem dno i ścianki naczynek (kokilek) do zapiekania i przełóż do nich zawartość miski. Na wierzchu każdej porcji ułóż kawałek plasterka szynki.
6. Piecz w piekarniku do momentu, aż szynka na wierzchu ładnie się zrumieni, a jajko całkiem się zetnie i urośnie (ok. 20 minut).
7. Możesz podać mini zapiekanki w kokilkach, w których się piekły albo wyjąć je z naczynek i podać na talerzu jak babeczkę.
Smacznego!
Jestem fanem pumpernikla, więc zachęcać mnie nie trzeba, a to co widać na zdjęciach, wygląda mega apetycznie. Uświęcę tym 1 maja :-)
Super babeczki, pięknie wyrosły
Można gdziekolwiek zdobyć w Polsce bezglutenowy pumpernikiel?
Nie wydaje mi się;-) To raczej niszowy produkt, a wersja bezglutenowa cieszyłaby się pewnie znikomym zainteresowaniem.
Pumpernikiel rządzi!
Oj, robi się zimno, czas wrócić do zapiekanek
fajny pomysł
Pyszności
Apetyczne zapiekanki
Pumpernikiel <3