• kilka kromek pumpernikla
  • 4 jajka
  • kilka pomidorów suszonych
  • 6 plasterków prosciutto
  • tabasco
  • pieprz

Ten przepis powstał z potrzeby wynalazku.

Chciałem wykorzystać kilka nieco wyschniętych kawałków pumpernikla, które przez kilka dni oczekiwały w lodówce na swój wielki dzień jako pozostałość po poniższym daniu:

Smażony pumpernikiel z czekoladową tapenadą

Ścinki pumpernikla ostały się jako resztki po wycince chlebowych krążków na potrzeby tej potrawy, a tak się składa, że nie przepadam za pumperniklem w stanie – nazwijmy go – surowym. Stąd pomysł na zapieczenie tego ciemnego chleba z jajkiem w piekarniku. Nasiąknięty jajkiem i wypieczony pumpernikiel smakuje zdecydowanie lepiej. Tak podany przypadnie do gustu nawet tym do pumpernikla generalnie uprzedzonym (do których sam się zaliczam).

Danie jest bardzo proste w wykonaniu i naprawdę warte wypróbowania.

Pumpernikiel zapiekany L_07

Pumpernikiel zapiekany L_08

1. Wbij do miski jajka i rozbełtaj.

2. Połam pumpernikiel na mniejsze kawałki i wrzuć do miski z jajkami. Dokładnie wymieszaj, przykryj kawałkiem plastikowej folii i wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

4. Do miski z jajkami i chlebem dodaj odsączone z oliwy i pokrojone na kawałki pomidory oraz porwane na kawałki plasterki prosciutto (zostaw trochę do dekoracji). Dopraw tabasco i pieprzem, i wymieszaj.

5. Posmaruj masłem dno i ścianki naczynek (kokilek) do zapiekania i przełóż do nich zawartość miski. Na wierzchu każdej porcji ułóż kawałek plasterka szynki.

6. Piecz w piekarniku do momentu, aż szynka na wierzchu ładnie się zrumieni, a jajko całkiem się zetnie i urośnie (ok. 20 minut).

7. Możesz podać mini zapiekanki w kokilkach, w których się piekły albo wyjąć je z naczynek i podać na talerzu jak babeczkę.

Smacznego!

Pumpernikiel zapiekany L_03

Pumpernikiel zapiekany L_04

Pumpernikiel zapiekany L_09