• garść rukwi wodnej
  • garść endywii
  • garść rukoli
  • 3-4 pomidorki koktajlowe (tu: czarne kumato)
  • garść owoców agrestu (najlepiej słodkiego, czerwonego)
  • ok. 4 łyżek bobu (ugotowanego i obranego)
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Sałatka z rukwi wodnej, bobu i czerwonego agrestu.

Prosta sałatka z rukwi wodnej i endywii z dodatkiem bobu, pomidorków koktajlowych (czarnych kumato) oraz agrestu.

Po niewielkiej przystawce z przegrzebkiem (PRZEGRZEBKI / BÓB / AGREST / TONKA) ponownie łączę bób z agrestem, tym razem jednak w prostej sałatce. Te smaki bardzo do siebie pasują.

W tym przepisie wystarczy tylko ugotować i ostudzić bób (także zimny jest bardzo smaczny), a pomidorki koktajlowe i agrest nie wymagają żadnej obróbki.

Wymieszałem rukiew wodną, endywię i rukolę, możesz jednak użyć również np. roszponki, bazylii czy szpinaku (baby), pod warunkiem, że będą to naprawdę małe liście – wówczas sałatka będzie wyglądać najlepiej.

Salatka z bobem L_03

Salatka z bobem L_11

PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (ok. 4-5 minut), ostudź i obierz ze skórki.
  2. W misce wymieszaj umyte i osuszone liście: rukiew wodną, endywię i rukolę. Rozłóż na dwóch talerzach.
  3. Dodaj trochę bobu, pokrojonych pomidorków koktajlowych i pokrojonych na połówki owoców czerwonego agrestu.
  4. Skrop oliwą i dopraw pieprzem.

Smacznego!

Salatka z bobem L_10

Salatka z bobem L_05

Salatka z bobem L_08