- 600 g czereśni (tu: ciemne)
- 300 g czarnej porzeczki
- 100 g jagód
- 100 g malin
Smoothie z czereśni i czarnej porzeczki.
To lekkie smoothie z sezonowych owoców: czereśni, czarnej porzeczki, jagód i malin.
Czarna porzeczka świetnie sprawdza się m.in. jako dodatek do ciast (SERNIK) i koktajli. To nie tylko pyszny owoc, ale też źródło cennych składników odżywczych i witamin, w tym w szczególności witaminy C, której zawiera kilka razy więcej niż cytryna. Poza tym, czarna porzeczka jest bogata w witaminy z grupy B, D, E, K, P oraz sole fosforu, żelaza i potasu.
Smoothie jest gęste i jedwabiście gładkie, to właściwie owocowy mus. Jeśli wstawisz je na noc do lodówki, zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie idealne do jedzenia łyżką, niemal jak lekkie owocowe lody.
Prawdziwe smoothie składa się z samych owoców i nie zawiera mleka ani jego pochodnych. Brak nabiałowego dodatku typu jogurt czy maślanka sprawia, że smak owoców jest intensywniejszy. Nie dodaję również cukru – ciemnokrwiste czereśnie, maliny i jagody są tak słodkie, że znakomicie równoważą lekko kwaskowaty smak czarnej porzeczki.
Jeśli jednak wolisz słodsze smaki, dodaj łyżkę lub dwie miodu albo np. stewię.
PRZEPIS:
1. Owoce dokładnie opłucz i usuń szypułki. Wydryluj czereśnie.
2. W blenderze zmiksuj czereśnie, porzeczki, maliny i jagody. Owoce w pełni sezonu są na tyle soczyste, że dodatek płynu jest zbędny. Jeśli jednak Twój blender będzie stawiał opór, dodaj nieco wody.
3. Przelej smoothie do szklanek i udekoruj owocami.
Możesz je jeść od razu albo wstawić na noc do lodówki, by jeszcze bardziej zgęstniało.
Smacznego!
Piękne
Cudne fotki
Dobre