- 1 główka sałaty rzymskiej
- 15 zielonych szparagów
- 1 kg pomidorów malinowych
- trochę liści musztardowca (opcjonalnie)
- garść listków mięty
- 1 pęczek dymki
- 1/2 - 1 cytryna
- oliwa extra vergine
Sałatka z zielonych szparagów, pomidorów i sałaty rzymskiej.
Pomidory malinowe, zielone szparagi i sałata rzymska, czyli prosta sezonowa sałatka dla miłośników warzyw.
Uwielbiam połączenie pomidorów malinowych i zielonych szparagów.
W sezonie to podstawa wielu moich sałatek, które przygotowuję na co dzień. Do tego inne warzywa i zioła, które akurat mam pod ręką.
Szybko, prosto i gotowe!
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi (4 minuty). Gotowe szparagi przełóż do miski z zimną wodą (najlepiej do wody z kostkami lodu).
- Do dużej miski wrzuć umyte, wysuszone i porwane na mniejsze części liście sałaty, miętę i musztardowiec.
- Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojone pomidory i posiekaną dymkę.
- Wlej cytrynę i oliwę. Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
Wygląda wprost idealnie :D
Dzięki:-)
Twoja sałatka wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
I tak powinno się jeść, naturalne, proste produkty! Nie tuczy, poprawia zdrowie, nie szkodzi naturze, takie przepisy to rozumiem!