• 1 duży batat (ok. 500 g)
  • ok. 300-400 g świeżego łososia (filet)
  • 2 szalotki
  • 12-15 dużych świeżych daktyli izraelskich
  • garść orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna

Świetna i niebanalna (łosoś, pomarańcze i daktyle?) sałatka na ciepło. Warto spróbować.

Pomysł na tę sałatkę wziął się z potrzeby wykorzystania kilku „resztek” – samotnego batata, pozostałego po innym daniu, które niebawem trafi na bloga oraz zalegającego w zamrażarce łososia. Łącząc słodki ziemniak z łososiem postanowiłem pójść o krok dalej i dodać do tych składników coś jeszcze: pyszne, świeże izraelskie daktyle oraz pomarańcze, które okazały się idealnie współgrać zarówno z batatem, jak i z rybą. Bardzo lubię sałatki na ciepło, czyli takie, w których (u mnie) przynajmniej jeden składnik nie jest podany na zimno. Tutaj ciepłe są dwa: batat oraz łosoś. Pycha!

1. W osolonej wodzie ugotuj obrany ze skóry i pokrojony na kilka kawałków batat. Możesz to zrobić np. dzień wcześniej.

2. Obierz pomarańczę ze skóry oraz usuń białą błonę, odkrawając ją ostrym nożem, tak by pozostał sam miąższ. Następnie wytnij cząstki pomarańczy, pozostawiając oddzielające je błony. Wyciśnij sok z tego, co zostało z pomarańczy.

3. Na patelni podsmaż na maśle batata pokrojonego w mniejsze kawałki.

4. Posyp łososia solą i pieprzem, i w tzw. międzyczasie usmaż go na patelni grillowej. Zacznij od strony ze skórą, na drugą stronę przewracając rybę na krótko pod sam koniec smażenia. Dzięki temu łosoś pozostanie bardziej soczysty. Upieczoną rybę odstaw na chwilę, aż nieco przestygnie (powinna jednak pozostać ciepła).

5. W czasie, gdy łosoś i batat będą się smażyć, usuń pestki z daktyli i podziel je na połówki. Posiekaj szalotki w półtalarki.

6. Przygotuj dressing: w słoiku wymieszaj sok z pomarańczy, sok z połowy cytryny, płynny miód (tu: miód rozmarynowy La Masrojana), oliwę i glassę balsamiczną w takich proporcjach, by uzyskać zadowalający Cię smak.

7. W misce delikatnie wymieszaj batata, porwanego na spore kawałki łososia bez skóry (batat i łosoś powinny być jeszcze ciepłe), szalotki, cząstki pomarańczy, orzechy i daktyle.

8. Wyłóż porcje na talerze i polej dressingiem.

Smacznego!

Salatka daktyle bataty L_07

Salatka daktyle bataty L_05