Seed and Bean: gorzka czekolada z olejem konopnym i pestkami dyni (72% kakao) – recenzja.
Snując się jakiś czas temu po Brugii i odwiedzając rozsiane po całym mieście butiki z czekoladą, wybraliśmy (z trudem) kilka ciekawych tabliczek o dobrych, czystych składach, z których jedna jest bohaterem dzisiejszej recenzji.
Dlaczego z trudem? No cóż, łatwo nie było. Choć czekolada uchodzi za jedną z głównych turystycznych atrakcji Brugii (i jeśli mierzyć to ilością sklepów z czekoladą działających w tym niewielkim przecież mieście – faktycznie można się z tym zgodzić), o tyle wybór czekolad naprawdę interesujących, wytwarzanych pod brandami uznanych na świecie marek jest tam raczej niewielki. A jeśli już nawet trafi się na ciekawsze produkty warte uwagi i zakupu, często (ba, przeważnie) okazuje się, że nie mają nic wspólnego z Belgią jako taką. Prościej dostać tam dobre, czyste składowo i wytwarzane ręcznie tabliczki z Ameryki Południowej, ale też np. Marou wyrabiane przez parę Francuzów w Wietnamie, Akesson’a czy propozycje manufaktur z Francji lub Wielkiej Brytanii.
Seed and Bean to gorzka tabliczka autorstwa Seed and Bean Company Ltd. z siedzibą w Nottingham. Wytwarzana jest ręcznie z organicznego kakao z Dominikany, z dodatkiem cukru trzcinowego z Paragwaju oraz dwu zaliczanych do superfoods smakołyków – organicznych pestek dyni i oleju konopnego. Wszystkie składniki użyte do produkcji czekolady są certyfikowane jako organiczne i fair trade, a poza tym tabliczki są wegańskie.
Seed & Bean sami o sobie piszą tak: dni w naszej manufakturze upływają nam na nieustającym, pełnym zaangażowania dążeniu do dostarczania Wam coraz to nowych i zaskakujących, za każdym razem wyjątkowych momentów pełnych przyjemności.
Z sukcesem? Na podstawie opisywanej tu tabliczki z czystym sumieniem można orzec, że tak.
Połączenie czekolady i orzechowo-goryczkowego w smaku oleju z konopi to świetny pomysł, który daje bardzo fajny rezultat. Pestki dyni dodają przyjemnej chrupkości, kontrastującej z wytrawną gładkością i delikatnością czekolady, która szybko topi się w kontakcie z podniebieniem.
Smak czekolady jest intensywny i głęboki, chrupiące i smaczne pestki dyni nadają mu więcej wyrazistości, a konopie dodatkowo wzmacniają ich orzechową nutę.
Zgodnie z etykietą mamy tu do czynienia z „extra dark chocolate”, ale tabliczka wbrew tej zapowiedzi sprawia lekkie i zaskakująco łagodne wrażenie, z subtelnie zaznaczoną, stonowaną słodyczą i równie nienachalną goryczką, która dobrze dopełnia smak całości.
Zarówno pomysł takiego zestawienia smaków i składników (dynia i konopie), jak i sam produkt – pełny smaku i bardzo dobrze zrównoważony – bardzo przypadł nam do gustu. Nie jest to na pewno czekolada dla każdego, ale jeśli szukasz ciekawszych i mniej standardowych połączeń, z całą pewnością warto jej spróbować. Dodatkowym argumentem „za” jest jakość i organiczne pochodzenie składników – to nie tylko czekolada, to także zdrowa żywność, a superfoods mają przecież łączyć przyjemne z pożytecznym:-)
Produkt organiczny & fairtrade
Opakowanie: sreberko i kartonowa obwoluta
Skład: kakao, masło kakaowe (Trinitario, Dominikana), cukier trzcinowy, pestki dyni (8%), olej konopny (4%), ekstrakt wanilii – wszystkie składniki są pochodzenia organicznego i fairtrade
Waga: 85 g
Producent: Organic Seed & Bean Company Limited, London, UK
Cena: 3,3 EUR
Gdzie kupić: czekoladowe butiki, Brugia
LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!
Musi być super pyszna, mniam…
Nareszcie coś o czekoladzie, a ja właśnie szukam czekolady z konopiami. Mam nadzieję, że w Birmingham ją znajdę :)
Zainteresowałeś mnie tą czekoladą. Szkoda, że nie widziałam jej na polskich stronach (chociaż przyznaję, że dokładnie nie szukałam), a tylko inne smaki z olejkami, zamiast prawdziwych dodatków.
Ciekawe połączenie smaków. Ja często stosuję olej konopny, ale ta czekolada mnie zaciekawiła.