• 6 jajek
  • 7 łyżek bezglutenowej mąki owsianej (tu: Provena)
  • trochę wody gazowanej
  • mały pęczek kolendry
  • 1 mała czerwona cebula (lub szalotka)
  • 4 fileciki anchois
  • 20 plasterków prosciutto
  • 1 burrata di bufala (200 g) albo mozzarella
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej do smażenia
  • oliwa extra vergine

Naleśniki owsiane z grillowaną szynką parmeńską, burratą i jajecznicą.

Naleśniki owsiane z grillowaną szynką parmeńską, jajecznicą, salsą pomidorową i pysznym włoskim serem, czyli coś w sam raz na poimprezowego kaca. Nie tylko posylwestrowego.

Dziś z kacem właściwie już się nie zmagam, ponieważ lata temu zestaw trunków uległ drastycznej zmianie; kiedyś bywało z tym jednak różnie:-) i pamiętam, że wówczas mój organizm zawsze domagał się konkretnego, a przede wszystkim tłustego sycącego śniadania.

Poniższy przepis to moja wersja śniadania na kaca, choć oczywiście on (czyli kac) nie jest tu niezbędny. Tym bardziej, że nie jest to też wcale aż tak tłusta kulinarna propozycja.

Równie dobrze może to być więc po prostu śniadanie na bogato przed długim, wyczerpującym dniem, w którym przyzwoitej pory kolejnego posiłku nie można być pewnym.

Sporadycznie przyrządzam dania, które stereotypowo można by zaliczyć do katalogu typowo „męskich” potraw, ale te naleśniki są chyba właśnie jednym z nich. Świetne, uzależniające i sycące.

Nalesniki z jajecznica L_10

Jednym ze składników jest tu znakomity włoski świeży ser – burrata di bufala (ZOBACZ).

To kulisty kremowy ser (ZOBACZ) z mleka bawolego, wywodzący się z Apulii, który można traktować jak szlachetniejszą odmianę mozzarelli di bufala. Burrata ma bardzo charakterystyczną, wyjątkową strukturę – łączy dwa w jednym (ZOBACZ): mozzarellową ‚skórkę’ i miękki, śmietankowy, wręcz rozpływający się twarożek, który pod względem konsystencji przypomina krzyżówkę wiejskiego twarożku i ricotty lub gęstej śmietany.

Dzięki temu burrata posłużyła mi zarówno do posmarowania naleśników, jak i do wykończenia całości porwanymi kawałkami sera. Oczywiście zamiast burraty możesz użyć klasycznej mozzarelli (di bufala albo zwykłej). W takim przypadku jako smarowidła do naleśników możesz użyć zwykłego półtłustego lub tłustego twarożku lub ricotty, albo nawet całkiem z tego zrezygnować, a kawałki mozzarelli dodać tylko na wierzch dania.

Do przygotowania naleśników użyłem bezglutenowej mąki owsianej. Jeśli nie unikasz glutenu, możesz zamiast niej użyć pszennej. To samo dotyczy wody mineralnej – jeśli zamiast wody wolisz dodać do ciasta mleko – użyj go śmiało.

Anchois nadaje jajecznicy świetnego wyrazistego smaku, ale nie wszyscy je lubią. Tu również – jeśli wolisz – możesz z nich zrezygnować albo użyć zamiast np. szczypiorku.

Z podanych proporcji na ciasto otrzymasz 4 dość grube naleśniki – po 2 sztuki na porcję.

Nalesniki z jajecznica L_13

Nalesniki z jajecznica L_03

PRZEPIS:

  1. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki, ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości) oraz przełóż do miski. Dodaj kapary, listki kolendry (łodyżki odłóż), porządną szczyptę ostrej papryki oraz chlust oliwy. Wymieszaj i odstaw.
  2. Rozgrzej mocno patelnię grillową i podsmaż na niej na chrupko (z dwóch stron) plasterki prosciutto (ZOBACZ). Smaż partiami, aż wszystkie plasterki będą gotowe.
  3. Posiekaj cebulę oraz łodyżki kolendry.
  4. Przygotuj ciasto na naleśniki – 2 jajka, przesianą przez sito mąkę oraz wodę wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Dopraw je solą.
  5. Na natłuszczonej patelni usmaż naleśniki – powinny być nieco grubsze niż zazwyczaj. Gotowe naleśniki odkładaj kolejno na talerz i za każdym razem przykrywaj go drugim talerzem, tak by zachować ciepło.
  6. Na tej samej patelni, na której smażone były naleśniki, rozpuść trochę masła, dodaj nieco oleju i wrzuć cebulę, anchois i łodyżki kolendry. Smaż mieszając, aż cebula zmięknie, po czym wlej roztrzepane 4 jajka. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą (anchois są słone) i usmaż jajecznicę.
  7. Każdy naleśnik posmaruj twarożkiem z wnętrza burrata di bufala (jeśli używasz zwykłej mozzarelli zrezygnuj z tego etapu albo użyj np. ricotty). Rozłóż na naleśniku plasterki prosciutto. Dodaj porcję jajecznicy i salsy, a na wierzchu ułóż porwane kawałki sera. Naleśniki złóż na połówki albo podaj rozłożone, tak jak pizza.

Nalesniki z jajecznica L_11

Nalesniki z jajecznica L_09

Nalesniki z jajecznica L_08