• kawałek sera korycińskiego (tu: z czarnuszką)
  • 2 świeże figi (lub więcej)
  • oliwa z pomarańczą (Masrojana)
  • kilka listków tajskiej bazylii

Przystawka z sera i świeżych fig z dodatkiem aromatycznej oliwy.

Uwielbiam ser koryciński. To jeden z moich ulubionych polskich serów – nadaje się do szeregu zastosowań w kuchni. Za sprawą jędrnej konsystencji świetnie sprawdza się między innymi jako składnik tego typu małych przystawek. W tym przypadku ze świeżą figą, która zawsze dobrze komponuje się z serami.

Jeśli nie dysponujesz oliwą z pomarańczą, użyj klasycznej.

Ser i figi L_01

PRZEPIS:

1. Pokrój ser na plastry.

2. Na każdym plastrze sera ułóż plasterek figi oraz listek bazylii.

3. Skrop całość oliwą extra vergine.

Smacznego!

Ser i figi L_05

Ser i figi L_06

Ser i figi L_08