- kawałek sera korycińskiego (tu: z czarnuszką)
- 2 świeże figi (lub więcej)
- oliwa z pomarańczą (Masrojana)
- kilka listków tajskiej bazylii
Przystawka z sera i świeżych fig z dodatkiem aromatycznej oliwy.
Uwielbiam ser koryciński. To jeden z moich ulubionych polskich serów – nadaje się do szeregu zastosowań w kuchni. Za sprawą jędrnej konsystencji świetnie sprawdza się między innymi jako składnik tego typu małych przystawek. W tym przypadku ze świeżą figą, która zawsze dobrze komponuje się z serami.
Jeśli nie dysponujesz oliwą z pomarańczą, użyj klasycznej.
PRZEPIS:
1. Pokrój ser na plastry.
2. Na każdym plastrze sera ułóż plasterek figi oraz listek bazylii.
3. Skrop całość oliwą extra vergine.
Smacznego!
Najlepszy polski ser!!!
Super, szkoda że już nie ma fig
Bezchlebowe kanapeczki:)
Świetne zestawienie smaków, z chęcią skorzystam z Twojego pomysłu
Bardzo lubię takie przystawki
Pycha
Hej, gdzie kupujesz korycińskie?
W Warszawie, pod Halą Mirowską
Super pomysł – polski ser kreatywnie:D
Fajne
Pewnie głupie pytanie ale figi można jeść ze skórka ?
Nie ma głupich pytań:-) Tak, figi je się ze skórką, ale jeśli figa jest kiepskiej jakości (niedojrzała albo stara, wysuszona, etc.) zarówno skórka, jak i miąższ mogą być mało smaczne. Tak czy owak, co do zasady fig nie obiera się ze skórki.
Pomysłowa przystawka – polskie i egzotyczne smaki, a do tego jakie szybkie