• WERSJA I (korzenna)
  • 1/2 dyni piżmowej
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • trochę świeżego tymianku
  • WERSJA II (pikantna)
  • 1/2 dyni piżmowej
  • biała gorczyca
  • pimenton (wędzona mielona papryka)
  • słodka lub ostra mielona papryka
  • pieprz, sól
  • trochę świeżego rozmarynu

Smażona dynia z aromatycznymi przyprawami – najszybszy i najprostszy sposób na dynię.

To najczęściej przygotowywane przeze mnie danie z dyni. Jest proste i na tyle szybkie, że spokojnie można zabrać się za nie nawet po pracy. Traktuję je jako samodzielny posiłek i w pełni dyniowego sezonu potrafię przyrządzać je nawet dwa-trzy razy w tygodniu.

Wykorzystuję różne rodzaje przypraw i ziół, na jakie w danej chwili mam ochotę. Tutaj proponuję moje ulubione połączenia – z pimentonem (czyli wędzoną mieloną papryką) oraz z cynamonem i gałką muszkatołową, ale można użyć także innych dowolnych zestawień przypraw i ziół – garam masali, przyprawy 5 smaków, nasion kolendry, kminku (pycha!), curry, mięty, pietruszki, itd. Przetestowałem wiele połączeń i wszystkie zdają egzamin.

Jeśli nie dysponujesz dynią piżmową, możesz użyć zwykłej, w tym przypadku kluczem jest po prostu odpowiednie doprawienie potrawy.

Młode dynie piżmowe przygotowuję ze skórą (podobnie jak w przypadku w zasadzie wszystkich dań z wykorzystaniem butternuta), ale zbierane później większe sztuki, które zazwyczaj mają nieco grubszą i brzydszą skórę, lepiej obrać. W tym przepisie usuwam skórę z dyni.

Do przygotowania obydwu wersji użyłem jednej dużej dyni piżmowej, podzielonej na pół i taką ilość podaję w składnikach. Najważniejsze to nie przesadzać z ilością dyni w rondlu. Jeśli zależy Ci na odpowiedniej prezencji, dyni nie powinno być w rondlu więcej niż do połowy pojemności – w przeciwnym razie część kawałków może rozpaść się, zanim inne zmiękną. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na smak – zdarzało mi się przygotowywać w ten sposób taką ilość dyni, że niemal całkowicie wypełniała rondel.

WERSJA I

1. Usuń gniazdo nasienne i pokrój dynię w kostkę. Możesz wcześniej usunąć skórę.
2. W głębokim rondlu rozgrzej trochę oliwy, wrzuć dynię i wymieszaj.
3. Dodaj sporo cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej i zmielonego ziela angielskiego.
4. Przykryj patelnię i smaż około 12-15 minut, dokładnie mieszając co 4-5 minut.
5. Zdejmij z ognia, dodaj listki świeżego tymianku, zamieszaj i podawaj.

Dynia na dwa sposoby L_02

Dynia na dwa sposoby L_03

WERSJA II

1. Usuń gniazdo nasienne i pokrój dynię w kostkę. Możesz wcześniej usunąć skórę.
2. W głębokim rondlu rozgrzej trochę oliwy i wrzuć nasiona białej gorczycy; podsmaż je przez chwilę.
3. Dodaj dynię, sól i wymieszaj.
4. Dodaj sporo pimentonu, słodkiej lub ostrej papryki i pieprzu.
5. Przykryj patelnię i smaż około 12-15 minut, dokładnie mieszając co 4-5 minut. Przy ostatnim mieszaniu dodaj posiekany rozmaryn.
6. Zdejmij z ognia i podawaj.

Dynia na dwa sposoby L_05

Dynia na dwa sposoby L_07

Smacznego!