- WERSJA I (korzenna)
- 1/2 dyni piżmowej
- cynamon
- ziele angielskie
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- trochę świeżego tymianku
- WERSJA II (pikantna)
- 1/2 dyni piżmowej
- biała gorczyca
- pimenton (wędzona mielona papryka)
- słodka lub ostra mielona papryka
- pieprz, sól
- trochę świeżego rozmarynu
Smażona dynia z aromatycznymi przyprawami – najszybszy i najprostszy sposób na dynię.
To najczęściej przygotowywane przeze mnie danie z dyni. Jest proste i na tyle szybkie, że spokojnie można zabrać się za nie nawet po pracy. Traktuję je jako samodzielny posiłek i w pełni dyniowego sezonu potrafię przyrządzać je nawet dwa-trzy razy w tygodniu.
Wykorzystuję różne rodzaje przypraw i ziół, na jakie w danej chwili mam ochotę. Tutaj proponuję moje ulubione połączenia – z pimentonem (czyli wędzoną mieloną papryką) oraz z cynamonem i gałką muszkatołową, ale można użyć także innych dowolnych zestawień przypraw i ziół – garam masali, przyprawy 5 smaków, nasion kolendry, kminku (pycha!), curry, mięty, pietruszki, itd. Przetestowałem wiele połączeń i wszystkie zdają egzamin.
Jeśli nie dysponujesz dynią piżmową, możesz użyć zwykłej, w tym przypadku kluczem jest po prostu odpowiednie doprawienie potrawy.
Młode dynie piżmowe przygotowuję ze skórą (podobnie jak w przypadku w zasadzie wszystkich dań z wykorzystaniem butternuta), ale zbierane później większe sztuki, które zazwyczaj mają nieco grubszą i brzydszą skórę, lepiej obrać. W tym przepisie usuwam skórę z dyni.
Do przygotowania obydwu wersji użyłem jednej dużej dyni piżmowej, podzielonej na pół i taką ilość podaję w składnikach. Najważniejsze to nie przesadzać z ilością dyni w rondlu. Jeśli zależy Ci na odpowiedniej prezencji, dyni nie powinno być w rondlu więcej niż do połowy pojemności – w przeciwnym razie część kawałków może rozpaść się, zanim inne zmiękną. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na smak – zdarzało mi się przygotowywać w ten sposób taką ilość dyni, że niemal całkowicie wypełniała rondel.
WERSJA I
1. Usuń gniazdo nasienne i pokrój dynię w kostkę. Możesz wcześniej usunąć skórę.
2. W głębokim rondlu rozgrzej trochę oliwy, wrzuć dynię i wymieszaj.
3. Dodaj sporo cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej i zmielonego ziela angielskiego.
4. Przykryj patelnię i smaż około 12-15 minut, dokładnie mieszając co 4-5 minut.
5. Zdejmij z ognia, dodaj listki świeżego tymianku, zamieszaj i podawaj.
WERSJA II
1. Usuń gniazdo nasienne i pokrój dynię w kostkę. Możesz wcześniej usunąć skórę.
2. W głębokim rondlu rozgrzej trochę oliwy i wrzuć nasiona białej gorczycy; podsmaż je przez chwilę.
3. Dodaj dynię, sól i wymieszaj.
4. Dodaj sporo pimentonu, słodkiej lub ostrej papryki i pieprzu.
5. Przykryj patelnię i smaż około 12-15 minut, dokładnie mieszając co 4-5 minut. Przy ostatnim mieszaniu dodaj posiekany rozmaryn.
6. Zdejmij z ognia i podawaj.
Smacznego!
Super, dzięki za te przepisy – uwielbiam dynię, a takie proste pomysły są jak znalazł kiedy nie ma czasu. U mnie nie ma nigdy;)
Na dynie zawsze jest dobra pora :)
Wersja z gorczycą na pewno będzie testowana w mojej kuchni
Ładne naczynie to z uszkami, pozdrawiam
Uwielbiam
Najlepszy sposób dla zapracowanych. Albo leniwych;) polecam
FiK to kopalnia dyniowych pomysłów :)
Mniam mniam niech ktoś mi zrobi taki obiad
Uwielbiam zupę z dyni, zawsze robiła ją moja Babcia.
Gdzie w Warszawie najlepiej kupować dynie piżmowe?
Pozdrawiam, Agata
U Majlertów:-) http://www.majlert.pl
Korzenna pyszna:) Ostrą też zamierzam wypróbować:)
Miło mi, smacznego!
Pozdrawiam.Szkoda ,ze nie ma wersji do drukowania (bylaby ze mna na dlugi czas)
Możesz skorzystać z opcji „wyślij emailem”, a następnie wydrukować.
Do dyni nigdy nie mogłem sie przekonać, tak jak i do batatów. To dlamnie takie inne mdłe i slodkie wersje marchewki. Tylko dlaczego marchew lubię a dyni nie. Sprobuje tych przepisów i podzielę się opinią po degustacji. Brawo FiK.
Kusi mnie, żeby tak obsmażoną dynię (w jednej i drugiej wersji) przerobić na zupę… ?
Nic nie stoi temu na przeszkodzie:-)
Przy okazji polecam:
https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-z-dyni-i-gruszek/
https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-z-dyni-i-moreli/
https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-krem-z-dyni-kasztanow-i-imbiru/
https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-krem-z-dyni-i-sliwek/
https://www.facetikuchnia.com.pl/imbirowa-zupa-z-dyni-i-jablek/
https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-krem-z-dyni-pizmowej-z-parmezanowym-platkiem/
https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-z-dyni-na-slodko/
https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-z-dyni-i-krewetek/
;-)
Dziś przyrzadzilam dynię na ostro, mniam.polecam dynię każdemu.
Smacznego!
Uwielbiam dynię w każdej postaci.
Rewelacja, i takie proste!
:-)
Dynia na ostro jest pyszna, wczoraj robiłam, polecam:)
Cieszę się, że smakowało!
Witam. Po obraniu dyni piżmowej ze skórki mężowi zaczęło ściągać skórę na rękach. Czy Wy też tak macie? Czy to jest normalne?
Pozdrawiam
Dzień dobry, nie wiem dokładnie, o co chodzi, ale mogę powiedzieć tyle: dynia piżmowa podczas obierania wydziela coś na kształt specyficznego klejącego soku, który osadza się na dłoniach. By się go pozbyć, wystarczy umyć dłonie wodą z mydłem. Jeżeli u Pani męża pojawiła się inna, niepokojąca reakcja na sok, być może ma alergię. Nie mam co do tego pewności, ponieważ nie jestem lekarzem, pozdrawiam