• 2 małe i miękkie kozie sery (po ok. 35-50 g na porcję)
  • 100 g truskawek
  • 100 g czereśni
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • dwie małe garście rukwi wodnej
  • oliwa extra vergine
  • chlust porto
  • pieprz
  • kilka suszonych owoców czarnej morwy (opcjonalnie)

Przystawka z delikatnego sera koziego z truskawkami, czereśniami i pomidorkami koktajlowymi.

To bardzo prosta, a zarazem przyjemna dla oka przystawka. Słodkie pomidorki koktajlowe dobrze komponują się z równie słodkimi truskawkami i czereśniami, a porto (zamiast porto tawny możesz użyć również innego słodkiego alkoholu, jednak lepiej z umiarkowaną ilością procentów) świetnie łączy wszystkie składniki i dodaje całości mnóstwa aromatycznych nut.

Małe (ok. 50-100 gramowe) okrągłe pleśniowe kozie serki (ZOBACZ) są coraz łatwiej dostępne w dobrze zaopatrzonych sklepach. Możesz tu sięgnąć zarówno po serki bardziej twarożkowe, jak i sery o konsystencji pleśniowych (użyłem właśnie takiego, o wadze 35 g każdy).

Rukiew wodną możesz zastąpić dowolną inną zieleniną, która będzie ładnie prezentować się na talerzu (dobrze sprawdzi się rukola, roszponka, batawia czy kiełki).

Ser kozi truskawki rabarbar L_05

Ser kozi truskawki rabarbar L_03

PRZEPIS:

  1. Opłucz owoce, pomidorki i rukiew.
  2. Pomidorki i wydrylowane czereśnie pokrój na połówki. Truskawki pokrój na kawałki wielkości podobnej do czereśni.
  3. Przełóż wszystko do miski, wlej chlust porto i trochę oliwy, dopraw pieprzem i wymieszaj – w ten sposób otrzymasz salsę.
  4. Na środku płaskiego okrągłego talerza ułóż ser, a po jego obydwu stronach wyłóż porcje salsy. Dodaj garść rukwi wodnej, a na serze ułóż kilka owoców czarnej morwy. Dla dekoracji możesz użyć także kilku dodatkowych ładnych listków (tu użyłem liści musztardowca), a talerz posyp grubo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Ser kozi truskawki rabarbar L_02

Ser kozi truskawki rabarbar L_04