Ser zapiekany z owocami.

Zeszłego lata zamroziłem tak dużo owoców, że wciąż – choć jest już kwiecień – mam całkiem pokaźne zapasy. A ten przepis powstał właśnie z myślą o szybkim wykorzystaniu domowych owocowych mrożonek.

Proporcje poszczególnych owoców są dowolne. Malin, porzeczek i śliwek wcześniej nie rozmrażam; dorzucam do nich świeże truskawki. Oczywiście, że nie nasze ;-) tu akurat hiszpańskie. Dopóki nie pojawi się krajowa konkurencja, spokojnie można przyznać, że są naprawdę smaczne.

Jeżeli zamrożone owoce są pokryte grubszą warstwą zamrażarkowego szronu lub cząstkami lodu, wystarczy przelać je na durszlaku ciepłą wodą. Zniknie wtedy ryzyko, że cząstki lodu pod wpływem pieczenia nadmiernie rozwodnią naturalnie słodki sos z soku z owoców. Jeżeli chcesz, owoce możesz wcześniej rozmrozić, a w sezonie oczywiście użyj świeżych. Taka wersja zawsze jest najsmaczniejsza, choć nie zawsze możliwa.

Zamiast tonki możesz dodać więcej gałki muszkatołowej lub wanilię. Sprawdzi się również kardamon lub nawet szczypta rozgniecionych w moździerzu goździków. Z drugiej strony, przyprawy możesz też ograniczyć do minimum, szczególnie jeśli używasz świeżych owoców, które nawet bez dodatków smakują znakomicie.

Jeżeli chodzi o ser, możesz zapiec dowolny pleśniowy, pamiętaj jednak, że odporność różnych serów na pieczenie bywa zmienna. W zależności od rodzaju i dojrzałości, jedne sery upieką się szybciej, a inne będą potrzebować więcej czasu. Jeżeli ser pęknie podczas pieczenia i nieco się rozpłynie – nic się nie stało, wszystko gra :-)

Ser, który zapiekłem (Chaource) po 40 minutach był całkowicie płynny w środku, ale skórka pozostała nienaruszona. Ocet balsamiczny fajnie podkreśla smaki, a jeśli lubisz wyraźnie słodsze nuty, obok octu dodaj także miód.

Ser zapiekany z owocami

Ser zapiekany z owocami

Ser zapiekany z owocami

Chaource AOP to bardzo smaczny francuski miękki ser pleśniowy z jasnokremową skórką, który wywodzi się z wioski Chaource w Szampanii i jest tam produkowany do dziś. Tradycja jego wytwarzania sięga Średniowiecza. Obecnie, autentyczny Chaource AOP (objęty chronioną nazwą pochodzenia) może być wytwarzany tylko na obszarze dwóch departamentów – Yonne i Aube. Współcześnie robi się go z mleka termizowanego (to proces w pół drogi pomiędzy mlekiem surowym a pasteryzacją). Jest pyszny, świetnie nadaje się zarówno do jedzenia saute, jak i do zapiekania.

Ser zapiekany z owocami

Ser zapiekany z owocami – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 300 g śliwek (tu: domowe mrożone węgierki z naszego ogrodu)
  • 150 g borówki amerykańskiej (jw.)
  • 300 g malin (jw.)
  • 150 g czarnej porzeczki (jw.)
  • 300 g świeżych truskawek (pokrojonych w plastry lub ćwiartki)
  • 1 ziarenko tonki (starte lub rozgniecione w moździerzu)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (ok. 1/3 – 1/2)
  • 1 łyżeczka pieprzu (tu: nepalski Timur), opcjonalnie
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
  • trochę orzechów włoskich
  • trochę listków mięty

Ser zapiekany z owocami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. W misce wymieszaj owoce z przyprawami i przełóż je do naczynia do zapiekania.
  3. Wciśnij ser w owoce w taki sposób, by nieco wystawał ponad nie.
  4. Skrop obficie całość octem balsamicznym i wstaw do piekarnika. Jeżeli używasz świeżych lub wcześniej rozmrożonych owoców, wystarczy piec zapiekankę ok. 15-20 minut. Jeżeli używasz owoców mrożonych, wydłuż ten czas dwukrotnie (do ok. 30-40 minut).
  5. Gotowe danie posyp grubo posiekanymi orzechami i listkami mięty.

Sprawdź też:

Ser zapiekany z owocami

Ser zapiekany z owocami

Ser zapiekany z owocami

Ser zapiekany z owocami