Lody Kahlúa.

Lodów kawowych nie trzeba nikomu polecać 🙂 Smakują wyśmienicie w każdym wydaniu. I te łagodnie kremowe jak dobrze zaparzone cappuccino, podkręcone dodatkiem chrupkich kakaowych nibsów. I te sorbetowe, mocno kofeinowe, orzeźwiające jak żadne inne.

A lody Kahlúa… mówią same za siebie. To deser lodowy z dodatkiem dobrze znanego na całym świecie meksykańskiego likieru kawowego, który przez lata doczekał się wielu podróbek, ale póki co żadna nie była (i nadal nie jest) w stanie mu zagrozić. Smak likieru Kahlúa jest niepodrabialny i niepodobny do niczego innego. Cały myk to odpowiednio wyważone proporcje, stąd zapewne jego unikalność. Słodycz i goryczka dobrane tak, że nic nie trzeba poprawiać.

Do lodów nie dodaję cukru ani innego słodzidła, ponieważ uważam, że likier jest wystarczająco słodki. Dzięki temu kawowy smak wybija się na pierwszy plan. Jeżeli wolisz dosłodzić masę na lody, idź za głosem sumienia. Zawarty w Kahlúa alkohol (20%) sprawia, że lody nie zamarzają na kamień. Im mocniejszy trunek, tym lepiej działa jako antifrost. W takim celu można dodawać do domowych lodów wino, porto, wódkę, cydrcalvados, wysokoprocentowe likiery, etc.

Najczęściej robię ten deser na bazie pełnotłustego naturalnego jogurtu (3%), ponieważ w takiej wersji ma najmniej kalorii. Jeżeli chcesz, by lody były wegańskie, użyj śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego.

Lody Kahlúa

Lody Kahlúa

Lody Kahlúa – SKŁADNIKI na 8 gałek:

  • 370 g śmietanki kokosowej / śmietany 18% / jogurtu naturalnego (najlepiej bez mleka w proszku)
  • 4 łyżki (50 ml) Kahlúa (czyli oryginalnego meksykańskiego likieru kawowego, którego nie zastąpi żaden domowy „odpowiednik”)
  • 1 espresso, świeżo zaparzone i nieco przestudzone

Lody Kahlúa – PRZEPIS:

  1. Wszystkie składniki – bez wcześniejszego mieszania – umieść w misie maszynki do lodów (używam Zyle), w następującej kolejności: śmietanka kokosowa (albo śmietana lub jogurt), espresso, Kahlúa.
  2. Postępuj zgodnie z instrukcją. Wybierz mrożenie w trybie hard.
  3. Kiedy maszynka zakończy pracę, przełóż masę do pojemnika (ZOBACZ) i wstaw do zamrażarki na co najmniej 45 minut.
  4. Przed podaniem lody możesz polać odrobiną Kahlúa.
  5. Jak je podać? Najlepiej z filiżanką dobrej czarnej kawy.

PS. Ani dystrybutor, ani producent the one and only Kahlúa nie płacą mi za ten wpis, chociaż powinni 😛Tak czy owak, jakby co, jestem wielkim fanem tego meksykańskiego cuda i mam milion pomysłów, jak użyć go nie tylko do drinków 😉 Na szczęście, tak się dobrze składa, że mam również dochodowy blog, dzięki któremu mogę pokazywać to, co chcę, niezależnie od tego, czy chce tego ktoś inny. Enjoy!

Sprawdź też:

Lody Kahlúa

Lody Kahlúa