Sos kurkowy najlepszy.
Kurki!
Każdego roku z niecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu na kurki. Te małe, niepozorne złociste grzybki smakują świetnie nawet w najprostszej postaci – usmażone na maśle i dobrze doprawione pieprzem i solą.
Bardzo lubię dodawać je do śniadaniowego omletu czy jajecznicy, piec z nimi farinatę, podawać je z ziemniakami i koperkiem w sosie musztardowym lub z makaronem (bezglutenowym), przyrządzać z nimi risotto, dodawać je do warzywnego gulaszu, ale też dopełniać nimi bardziej dopracowane konstrukcje, np. takie jak ta z maślanym przegrzebkiem na kruchym rosti.
Oczyszczenie kurek wymaga nieco czasu i wysiłku, ale efekt końcowy zawsze jest tego wart. A sezon trwa tak krótko, że zamiast marudzić, lepiej wziąć się do roboty i korzystać, póki są!
Sos kurkowy jest znakomitym dodatkiem między innymi do placków ziemniaczanych. To bardzo klasyczne połączenie, które przez lata uznawałem za zbyt banalne, by podawać tu przepis, a w tym roku wreszcie zmieniłem zdanie. Mój przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym znajdziesz na blogu za kilka dni, a dziś – pomysł na sos z pysznych kurek.
Do sosu dodaję dwie różne musztardy – Dijon, która zapewnia ostrość oraz francuską z pełnymi ziarnami gorczycy. Pamiętaj, by musztardę dodać już po zdjęciu patelni z ognia – wówczas zachowa ostrość.
Sprawdź też:
Sos kurkowy – SKŁADNIKI:
- ok. 600-800 g kurek
- 2 cebule
- ok. 300 g śmietany 18% dobrej jakości (tu: ze Strzałkowa)
- 3 kopiaste łyżeczki musztardy Dijon
- 2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki świeżego tymianku
- trochę suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- olej i masło do smażenia
Sos kurkowy – PRZEPIS:
- Kurki dokładnie oczyść. Posiekaj cebulę.
- W głębokiej patelni podduś na oleju cebulę, aż zmięknie, ale nie zrumieni się. Gotową zdejmij z patelni.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła, po czym wrzuć kurki. Kurki smażą się dość szybko. Gdy będą gotowe dodaj śmietanę, cebulę, porządną szczyptę pieprzu i soli oraz świeży majeranek.
- Duś przez chwilę, a gdy śmietana podgrzeje się, zdejmij patelnię z ognia, dodaj obydwa rodzaje musztardy oraz świeży tymianek. Wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj od razu.
Smacznego!
Kurki w śmietanie to mógłby być mój ostatni posiłek :)
:-)
Hmmm… śmietana i musztarda to moje smaki❤️❤️❤️
Nie robiłam jeszcze z musztardą, chyba muszę spróbować. Wygląda smacznie
Nie robiłam jeszcze z musztardą, chyba muszę spróbować.
Wygląda smacznie
Z musztardą?
Pycha