Sumarroca Cava Brut Reserva 2018.

Katalońska Cava to wino musujące produkowane metodą tradycyjną, czyli z wtórną fermentacją w butelce. Sumarroca, okazała posiadłość w regionie Penedès w północno-wschodniej Hiszpanii, której początki sięgają XV stulecia, w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku zmieniła właściciela, a w 1999 r. przyjęła nazwę Finca SumarrocaFamilia Sumarroca prowadzi winnicę z poszanowaniem reguł produkcji organicznej, stawia na bioróżnorodność, biodynamikę, zrównoważone uprawy, wyłącznie naturalne nawadnianie parceli (zerowe wykorzystanie w tym celu wody pitnej) i ścisłe przestrzeganie norm dotyczących winiarstwa ekologicznego, a wszystko to dla uzyskania najlepszych możliwych owoców. Sumarroca jest największym producentem Cavy, który wytwarza wina wyłącznie z gron pochodzących z własnych upraw. 

Organiczna Sumarroca Cava Brut Reserva 2018 to bardzo udane wytrawne bąbelki, wytwarzane z odmian tradycyjnych dla Cava – 42% Parellada, 28% Xarel.lo, 23% Viura z dodatkiem 7% Chardonnay dla wzbogacenia tekstury i podbicia owocowych refleksów w gotowym winie (winnica założona w 1999, wiek winorośli między 10 a 20 lat). Po zbiorach moszcz fermentuje w stalowych kadziach, po czym po filtrowaniu i butelkowaniu przechodzi wtórną fermentację. Cava dojrzewa w butelce przez około 20-24 miesiące przed wprowadzeniem na rynek. Wino ma jasno słomkowy kolor i drobne, trwałe bąbelki. W aromacie cytrusy i zielone jabłka. Na podniebieniu rześkie, świeże, z nutą jabłek, bardzo przyjemna tekstura i dobrze wyważona kwasowość. Stworzone do lekkiej roślinnej kuchni, świetne jako aperitif. Wspaniała relacja jakości do ceny i doskonała alternatywa dla szampana.

Nazwa: Sumarroca Cava Brut Reserva 2018
Kraj: Katalonia (w regionie każdy lokals wytłumaczy Ci, że Katalonia to nie Hiszpania)
Region: Katalonia, Penedès
Rodzaj: białe, wytrawne, musujące
Szczepy: 42% Parellada, 28% Xarel.lo, 23% Macabeo, 7% Chardonnay
Moc: 12%
Wino przesłane do degustacji przez Ambasadę Hiszpanii

Sumarroca Cava Brut Reserva 2018

Sumarroca Cava Brut Reserva 2018