Świąteczny sernik pomarańczowy.

Świąteczny sernik pomarańczowy to jedwabiście kremowy sernik z delikatnej ricotty. Mocny aromat pomarańczy zapewnia świeżo starta skórka pomarańczowa i Cointreau – francuski likier ze słodkich pomarańczy.

Spód ciasta robię z miękkich i słodkich jak toffi daktyli izraelskich, mielonych orzechów laskowych, kakao i oleju kokosowego – to ciekawsza i znacznie zdrowsza opcja niż spód z rozgniecionych herbatników wymieszanych z masłem. Likier przenika do spodu sernika i nasącza go, nadając mu wyjątkowy, mocno pomarańczowy smak z alkoholową nutą, który świetnie współgra z mieszanką daktyli, kakao i orzechów.

Sernik nie zawiera jajek ani masła. Tortownicę (o średnicy 25 cm) wykładam papierem do pieczenia, ponieważ lubię, kiedy na bokach sernika odbijają się charakterystyczne papierowe zagniecenia.

Fruktoza jest słodsza niż cukier, dlatego dodaję jej niewiele. Jeśli lubisz mocno słodkie smaki, możesz zwiększyć ilość słodzidła dodanego do masy sernikowej.

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik pomarańczowy – SKŁADNIKI na 10-12 porcji:

Spód:

  • 8 dużych daktyli Medjool (ok. 150 g, waga bez pestek)
  • 120 g orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i pozbawionych skórek) zblendowanych na mąkę
  • 120 g surowego kakao w proszku
  • 70 g nierafinowanego oleju kokosowego

Sernik:

Świąteczny sernik pomarańczowy – PRZEPIS:

  1. Orzechy laskowe zblenduj w blenderze molekularnym Ronic Zyle LED II (2 x po 120 g albo od razu podwójną porcję – jak wolisz, zajmie to dosłownie 15 sekund), aż uzyskasz orzechową mąkę (funkcja: PASTE).
  2. Przygotuj spód: wypestkowane daktyle porwij na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj sproszkowane kakao, mielone orzechy (120 g), olej kokosowy i zagnieć do uzyskania lepkich ziemistych grudek.
  3. Masę na spód przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i starannie ugnieć.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  5. Ricottę, creme fraiche, fruktozę i mielone orzechy laskowe (120 g) dodaj do dużej misy robota kuchennego Magimix i zmiksuj (ok. 4-5 minut). Dodaj wanilię, skórkę startą z pomarańczy i likier, ponownie krótko zmiksuj.
  6. Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj i odstaw.
  7. Pomarańcze obierz ze skóry i białej błony (albedo), pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu sernika. Owoce oprósz cukrem kokosowym lub innym (opcjonalnie).
  8. Wstaw sernik do piekarnika (180 stopni) na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz ciasto kolejne 45-50 minut. Masa serowa nie zawiera jajek ani mąki, dlatego nadaje się do jedzenia nawet surowa 🙂
  9. Wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przestrzeń pomiędzy plastrami pomarańczy posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
  10. Wstaw sernik do lodówki, najlepiej na noc.
  11. Przechowuj ciasto w lodówce (zjedliśmy je w ciągu 4 dni).

Uwaga 1:

Sernik widoczny na zdjęciach kroiłem 2 godziny po wyjęciu z piekarnika (to była jedyna szansa, by uwiecznić ciacho w przekroju), czyli za wcześnie 😉 Następnego dnia, po nocy w lodówce, sernik jest zdecydowanie bardziej zwarty i ma gęstszą konsystencję.

Uwaga 2: 

Mam dla Was 10% rabat przy zakupach na kwotę powyżej 1500 PLN w sklepie internetowym RONIC. Znajdziecie tam rewelacyjne, mielące wszystko blendery, wyciskarki do owoców, suszarki do warzyw i owoców, sokowirówki, roboty kuchenne Ronic i inne fajne rzeczy. Polecam! Kod rabatowy: facetikuchnia200.

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Sernik krok po kroku:

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik