Szparagi w sosie z kiszonych cytryn.

Jeżeli masz w domu kiszone cytryny, korzystaj i gotuj! Jeżeli nie masz, jeszcze zdążysz nadrobić nim skończy się szparagowy sezon, ponieważ przepis jest naprawdę prosty. Kiszone cytryny smakują wspaniale. Mają niezwykle intensywny i głęboki cytrynowy aromat i smak. Żadna inna metoda obróbki nie uwalnia ich mocy tak, jak kiszenie. Do tego stają się tak miękkie, że można kroić je łyżką, dzięki czemu świetnie nadają się do jedzenia w całości (miąższ plus skórka). Sól i czas potrafią zdziałać cuda.

Kiszone cytryny mają niemal nieograniczoną ilość zastosowań. Znakomicie sprawdzają się między innymi w tagine i sałatkach, jako dodatek do duszonych warzyw w marokańskim stylu, różnistych gulaszy warzywnych, z rybą lub mięsem, do zup, marynat, prostych zestawień typu quinoa, kasza, ryż lub makaron plus warzywa lub jako baza dressingów i sosów. Podbijają i urozmaicają smak każdego dania, dodając mu niesamowicie mocnych, odświeżających cytrynowych nut. Jednym z moich ulubionych patentów na użycie kiszonej cytryny jest dressing albo, jeżeli używam nieco większych kawałków, sos w stylu salsy. Taki sos możesz zrobić, miksując ręcznym mikserem część lub wszystkie składniki (łącznie z ziołami) albo po prostu drobno je siekając.

Szparagi lubią wyraziste, kwaśne smaki, dlatego sos z kiszonej cytryny pasuje do nich idealnie, a dodatkowy sok świeżo wyciśnięty z cytryny dodaje jeszcze więcej lekkości i odświeżającego charakteru. W razie potrzeby użyte przeze mnie zioła – pietruszkę i miętę – zastąp na przykład kolendrą, bazylią, oregano lub tymiankiem. Jedna mała papryczka piri piri daje naprawdę mocnego kopa 🙂 Jest pożądana ostrość, która jednak nie przytłacza całości. Zamiast piri piri możesz dodać świeżą, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli.

Szparagi w sosie z kiszonych cytryn przyrządziłem jako dużą porcję dla dwóch osób, ponieważ były samodzielnym daniem na lekką kolację, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do głównego dania, na przykład gotowanej na parze lub pieczonej ryby. W takim przypadku dostosuj ilość składników sosu do ilości szparagów albo przygotuj więcej sosu i nadwyżkę wstaw do lodówki. Wytrzyma w niej co najmniej kilka dni.

Sprawdź też inne przepisy z dodatkiem kiszonych cytryn.

Szparagi w sosie z kiszonych cytryn

Szparagi w sosie z kiszonych cytryn

Szparagi w sosie z kiszonych cytryn

Szparagi w sosie z kiszonych cytryn – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 1 kg zielonych szparagów
  • kiszona cytryna
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka listków świeżej mięty
  • papryczka piri piri, rozkruszona
  • pół łyżeczki pieprzu Red Kampot (może być też czarny pieprz), rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Szparagi w sosie z kiszonych cytryn – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sos: drobno posiekaj kiszoną cytrynę i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, zioła, przyprawy i oliwę extra vergine. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Ugotuj szparagi – najlepiej w dużym płaskim rondlu lub głębokiej patelni. Doprowadź wodę do wrzenia, wrzuć szparagi i gotuj przez ok. 3 minuty.
  4. Odcedź szparagi i jeszcze gorące przełóż na półmisek. Polej sosem cytrynowym i od razu podawaj.

Szparagi w sosie z kiszonych cytryn