• 250 g świeżego spaghetti
  • 150 g chorizo
  • 4 garście zielonych oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pieprz, suszone oregano
  • łyżeczka pimentonu (mielonej wędzonej papryki)

Spaghetti z chorizo. Błyskawiczne, sycące i bardzo proste danie.

PRZEPIS:

1. Przekrój wzdłuż papryczkę chilli, usuń pestki i posiekaj. Ząbki czosnku rozgnieć płaską stroną noża i dokładnie posiekaj.

2. Pokrój chorizo w plasterki i przysmaż na patelni.

3. W tym czasie zagotuj osoloną wodę na makaron.

4. Kiedy chorizo będzie zrumienione, odlej z patelni większość tłuszczu; następnie, dodaj pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chilli, czosnek, pimenton oraz oliwki i duś wszystko pod przykryciem.

5. Zagotuj makaron wg czasu podanego na opakowaniu.

6. Gotowe spaghetti odcedź, wrzuć na patelnię i wymieszaj.

7. Całość dopraw pieprzem, dodaj trochę suszonego oregano, ponownie zamieszaj i zdejmij z ognia.

8. Gotowe porcje udekoruj zielonymi liśćmi bazylii lub mięty.

Smacznego!