- 250 g świeżego spaghetti
- 150 g chorizo
- 4 garście zielonych oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- pieprz, suszone oregano
- łyżeczka pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
Spaghetti z chorizo. Błyskawiczne, sycące i bardzo proste danie.
PRZEPIS:
1. Przekrój wzdłuż papryczkę chilli, usuń pestki i posiekaj. Ząbki czosnku rozgnieć płaską stroną noża i dokładnie posiekaj.
2. Pokrój chorizo w plasterki i przysmaż na patelni.
3. W tym czasie zagotuj osoloną wodę na makaron.
4. Kiedy chorizo będzie zrumienione, odlej z patelni większość tłuszczu; następnie, dodaj pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chilli, czosnek, pimenton oraz oliwki i duś wszystko pod przykryciem.
5. Zagotuj makaron wg czasu podanego na opakowaniu.
6. Gotowe spaghetti odcedź, wrzuć na patelnię i wymieszaj.
7. Całość dopraw pieprzem, dodaj trochę suszonego oregano, ponownie zamieszaj i zdejmij z ognia.
8. Gotowe porcje udekoruj zielonymi liśćmi bazylii lub mięty.
Smacznego!
Cudownie to wygląda. Kocham makarony w każdym wydaniu :)
Makaron pierwsza klasa