Tarta walentynkowa.

Tarta walentynkowa to wyjątkowy deser – piękny, pyszny i łatwy w przygotowaniu. Kruche ciasto nadziewane domową konfiturą i ozdobione mini ciasteczkami w kształcie serca nikogo nie pozostawi obojętnym 🙂 Serca ułożone blisko siebie na wierzchu tarty po upieczeniu idealnie trzymają się powierzchni ciasta i zachowują ładny kształt.

To jedno z tych ciast, przy których nie sposób poprzestać na jednej porcji. Tarta walentynkowa uwodzi waniliowym aromatem i jest po prostu przepyszna. Pełna owoców, krucha i miękka przy każdym kęsie, o bardzo fajnej konsystencji, czysta poezja!

Tarta walentynkowa sprawdzi się nie tylko w Walentynki, ale też przy innych specjalnych okazjach. Upiecz ją na dzień matki lub ojca, urodziny czy imprezę dla dzieci. Satysfakcja gwarantowana.

Uwagi:

  • Nadziewam tartę żurawiną, ponieważ jest mniej słodka niż inne owoce, a my bardzo lubimy jej charakterystyczny smak. Po upieczeniu ciasta na wierzchu żurawinowego nadzienia tworzy się fajna cienka skorupka, która dodaje mu chrupkości,
  • Erytrytol doskonale dosładza masę, jednocześnie nie dodając deserowi kalorii. Jeżeli chcesz, zastąp go cukrem, ale pamiętaj, że cukier słodzi mocniej niż erytrytol, dlatego warto nieco zmniejszyć jego ilość (np. o 30%),
  • W razie potrzeby żurawinę możesz zastąpić innymi miękkimi owocami, np. malinami, jagodami, truskawkami, porzeczkami, borówkami, etc.) albo gotową konfiturą dobrej jakości. Dobrze sprawdzi się również masło czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe, najlepiej domowej roboty,
  • Do wypełnienia tarty zużywam ok. 70-80 % przygotowanej konfitury. Niewykorzystaną część dodaj do jogurtu, owsianki, etc.,
  • Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm oraz mini foremek w kształcie serca (2,5 cm). Do dekoracji możesz użyć serc o różnych rozmiarach.

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na kruche ciasto

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (albo płatków owsianych zmielonych na mąkę)
  • 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g zimnej ricotty
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • 2 laski wanilii (miąższ)
  • szczypta soli
  • 50 g erytrytolu (albo cukru, jeżeli używasz); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii

Plus

  • nierafinowany olej kokosowy lub ghee / masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • ok. 800 g żurawiny (może być mrożona), używam żurawiny leśnej i wielkoowocowej wymieszanej w mniej więcej równych proporcjach
  • 200 g erytrytolu

Tarta walentynkowa – PRZEPIS:

  1. Przygotuj domową konfiturę z żurawiny na nadzienie (najlepiej zrób to dzień wcześniej): żurawinę przełóż do głębokiej patelni i duś na średnim ogniu. Kiedy puści pierwszy sok, dodaj erytrytol i duś, co jakiś czas mieszając, przez ok. 50-60 minut, aż zgęstnieje. Wystudź i wstaw na noc do lodówki.
  2. Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła, erytrytolu, szczypty soli i wanilii wyrób ciasto w robocie kuchennym albo ręcznie (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
  3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  5. Formę do tarty natłuść olejem kokosowym lub masłem.
  6. Schłodzone ciasto podziel na 2 części: 1/3 oraz 2/3. Większą część ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
  7. Przełóż ciasto do formy. Usuń nadwyżkę przy pomocy wałka. Całe pozostałe ciasto (odłożoną wcześniej część + skrawki) uformuj ponownie w kulę i wstaw do lodówki, za chwilę przygotujesz z niego wierzchnią warstwę placka, czyli ciastka.
  8. Spód nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 15 minut.
  9. Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika. Wypełnij tartę nadzieniem z żurawiny, rozprowadź równo po całej powierzchni i delikatnie uklep. Pomiędzy krawędzią tarty a powierzchnią nadzienia pozostaw co najmniej pół centymetra, by konfitura nie wydostawała się poza krawędzie ciasta podczas pieczenia. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  10. Rozwałkuj pozostałą część ciasta na grubość ok. 3-4 mm i wykrój z niego tyle mini ciastek w kształcie serca, ile zdołasz. Do dekoracji tarty wykorzystasz tylko część, resztę możesz upiec i zjeść :-). Wycięte serca ułóż na desce wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
  11. Schłodzone ciasteczka ułóż delikatnie na wierzchu tarty w odległości około pół centymetra, bez dociskania do konfitury. Ciasteczka i rant tarty możesz posmarować roztrzepanym białkiem (nie jest to konieczne).
  12. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut. W razie potrzeby na ostatnie 5 minut wyłącz górną grzałkę.
  13. Po upieczeniu odstaw tartę na co najmniej 3 godziny. Zanim ją pokroisz, powinna całkiem ostygnąć. Kiedy wystygnie, możesz oprószyć ją cukrem pudrem (nie jest to konieczne).
  14. Nadprogramowe ciasteczka możesz upiec (180 stopni, 30 minut, grzanie góra – dół bez termoobiegu).
  15. Tarty nie wstawiam do lodówki, przechowuję ją w temperaturze pokojowej pod osłonką do owoców (do 4 dni).

Więcej przepisów na Walentynki i każdą inną okazję znajdziesz na stronie przepisy.pl

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa

Tarta walentynkowa