Tarta walentynkowa.
Tarta walentynkowa to wyjątkowy deser – piękny, pyszny i łatwy w przygotowaniu. Kruche ciasto nadziewane domową konfiturą i ozdobione mini ciasteczkami w kształcie serca nikogo nie pozostawi obojętnym :-) Serca ułożone blisko siebie na wierzchu tarty po upieczeniu idealnie trzymają się powierzchni ciasta i zachowują ładny kształt.
To jedno z tych ciast, przy których nie sposób poprzestać na jednej porcji. Tarta walentynkowa uwodzi waniliowym aromatem i jest po prostu przepyszna. Pełna owoców, krucha i miękka przy każdym kęsie, o bardzo fajnej konsystencji, czysta poezja!
Tarta walentynkowa sprawdzi się nie tylko w Walentynki, ale też przy innych specjalnych okazjach. Upiecz ją na dzień matki lub ojca, urodziny czy imprezę dla dzieci. Satysfakcja gwarantowana.
Uwagi:
- Nadziewam tartę żurawiną, ponieważ jest mniej słodka niż inne owoce, a my bardzo lubimy jej charakterystyczny smak. Po upieczeniu ciasta na wierzchu żurawinowego nadzienia tworzy się fajna cienka skorupka, która dodaje mu chrupkości,
- Erytrytol doskonale dosładza masę, jednocześnie nie dodając deserowi kalorii. Jeżeli chcesz, zastąp go cukrem, ale pamiętaj, że cukier słodzi mocniej niż erytrytol, dlatego warto nieco zmniejszyć jego ilość (np. o 30%),
- W razie potrzeby żurawinę możesz zastąpić innymi miękkimi owocami, np. malinami, jagodami, truskawkami, porzeczkami, borówkami, etc.) albo gotową konfiturą dobrej jakości. Dobrze sprawdzi się również masło czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe, najlepiej domowej roboty,
- Do wypełnienia tarty zużywam ok. 70-80 % przygotowanej konfitury. Niewykorzystaną część dodaj do jogurtu, owsianki, etc.,
- Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm oraz mini foremek w kształcie serca (2,5 cm). Do dekoracji możesz użyć serc o różnych rozmiarach.
Tarta walentynkowa – SKŁADNIKI na 8 porcji:
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (albo płatków owsianych zmielonych na mąkę)
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- 2 laski wanilii (miąższ)
- szczypta soli
- 50 g erytrytolu (albo cukru, jeżeli używasz); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii
Plus
- nierafinowany olej kokosowy lub ghee / masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- ok. 800 g żurawiny (może być mrożona), używam żurawiny leśnej i wielkoowocowej wymieszanej w mniej więcej równych proporcjach
- 200 g erytrytolu
Tarta walentynkowa – PRZEPIS:
- Przygotuj domową konfiturę z żurawiny na nadzienie (najlepiej zrób to dzień wcześniej): żurawinę przełóż do głębokiej patelni i duś na średnim ogniu. Kiedy puści pierwszy sok, dodaj erytrytol i duś, co jakiś czas mieszając, przez ok. 50-60 minut, aż zgęstnieje. Wystudź i wstaw na noc do lodówki.
- Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła, erytrytolu, szczypty soli i wanilii wyrób ciasto w robocie kuchennym albo ręcznie (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść olejem kokosowym lub masłem.
- Schłodzone ciasto podziel na 2 części: 1/3 oraz 2/3. Większą część ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
- Przełóż ciasto do formy. Usuń nadwyżkę przy pomocy wałka. Całe pozostałe ciasto (odłożoną wcześniej część + skrawki) uformuj ponownie w kulę i wstaw do lodówki, za chwilę przygotujesz z niego wierzchnią warstwę placka, czyli ciastka.
- Spód nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 15 minut.
- Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika. Wypełnij tartę nadzieniem z żurawiny, rozprowadź równo po całej powierzchni i delikatnie uklep. Pomiędzy krawędzią tarty a powierzchnią nadzienia pozostaw co najmniej pół centymetra, by konfitura nie wydostawała się poza krawędzie ciasta podczas pieczenia. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozwałkuj pozostałą część ciasta na grubość ok. 3-4 mm i wykrój z niego tyle mini ciastek w kształcie serca, ile zdołasz. Do dekoracji tarty wykorzystasz tylko część, resztę możesz upiec i zjeść :-). Wycięte serca ułóż na desce wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
- Schłodzone ciasteczka ułóż delikatnie na wierzchu tarty w odległości około pół centymetra, bez dociskania do konfitury. Ciasteczka i rant tarty możesz posmarować roztrzepanym białkiem (nie jest to konieczne).
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut. W razie potrzeby na ostatnie 5 minut wyłącz górną grzałkę.
- Po upieczeniu odstaw tartę na co najmniej 3 godziny. Zanim ją pokroisz, powinna całkiem ostygnąć. Kiedy wystygnie, możesz oprószyć ją cukrem pudrem (nie jest to konieczne).
- Nadprogramowe ciasteczka możesz upiec (180 stopni, 30 minut, grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- Tarty nie wstawiam do lodówki, przechowuję ją w temperaturze pokojowej pod osłonką do owoców (do 4 dni).
Więcej przepisów na Walentynki i każdą inną okazję znajdziesz na stronie przepisy.pl