Twaróg z wiśniami.
Twaróg z wiśniami. Dlaczego tak prosto? Bo tak. Bo lato tak szybko odchodzi. A tegoroczne w dodatku szaleje i serwuje nam wszystko naraz. I jeszcze dlatego, że tak banalne danka świetnie sprawdzają się jako niespieszne sobotnie lub niedzielne śniadanie. Smakuje wybornie, bo jak inaczej może smakować super jakości twaróg i soczyste wiśnie? A z dobrą czarną kawą, świeżo zmieloną i zaparzoną, bije wszystko na głowę.
Wiśnie i czereśnie krótko marynują się wraz z ziołami w occie z sherry. To wystarczy, by fajnie wzbogacić ich smak. Całość idealnie się równoważy – orzeźwiający smak wiśni, mocna słodycz czereśni i kwasowość octu. Jeżeli użyjesz octu z sherry dobrej jakości, nie zabraknie również wyraźnie wyczuwalnej nuty sherry, która świetnie tu pasuje. Do tego jeszcze tylko kremowy łagodny twaróg, ulubione orzechy i gotowe. Polecam praktykować do zakończenia sezonu na owoce (wszelakie).
W razie potrzeby moją ulubioną werbenę możesz zastąpić tymiankiem cytrynowym. W przypadku kwaśnych wiśni możesz dodać odrobinę miodu (w tym sezonie lato mamy wspaniałe, więc raczej nie będzie to konieczne).
Twaróg z wiśniami – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 500 g twarogu dobrej jakości (tu: z owczego mleka)
- 150 ml jogurtu naturalnego (bez cukru)
- ok. 300 g wiśni
- ok. 300 g czereśni
- 3 łyżki octu z sherry
- mała garść listków werbeny cytrynowej
- mała garść listków mięty
- mała garść orzechów laskowych, opcjonalnie prażonych (lub innych orzechów, np. włoskich, nerkowców, niesolonych pistacji)
Twaróg z wiśniami – PRZEPIS:
- Wydryluj wiśnie i czereśnie. Czereśnie przekrój na połówki.
- Do owoców dodaj posiekane listki mięty i werbeny. Wlej ocet z sherry. Wymieszaj i odstaw (ZOBACZ).
- Twaróg wymieszaj z jogurtem, po czym przełóż do małych misek lub innych naczyń.
- Na ser wyłóż porcję owoców i posyp grubo posiekanymi orzechami.
- Podawaj w weekend, z dobrą kawą i bez pośpiechu. Szybkie i proste śniadania są po to, by celebrować je tak długo, jak tylko czas pozwoli :-)