Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym.

To proste, jednogarnkowe danie oparte na zielonych warzywach świetnie komponuje się z dressingiem jogurtowym, ale z drugiej strony – jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej – spokojnie możesz z niego zrezygnować (podobnie, jak z masła). Wówczas wystarczy przełożyć szpinak z powrotem na patelnię – do gotowych szparagów i groszku, a na koniec wlać trochę soku z limonki lub cytryny albo dobrej jakości octu balsamicznego. Nie rezygnuj z gałki muszkatołowej. To przyprawa, która świetnie pasuje do szpinaku, podobnie zresztą jak pieprz – dlatego w żadnym razie nie żałuj pieprzu!

Poniższy przepis powstał w maju, dlatego gdyby była potrzeba zastąpić szparagi innym warzywem, sięgnij po fasolkę szparagową.

Sprawdź też inne przepisy: #GROSZEK #SZPINAK #SZPARAGI

Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym

Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 20-25 zielonych szparagów
  • ok. 600-700 g świeżego szpinaku
  • 500 g świeżego zielonego groszku w łupinach (albo ok. 250 g groszku mrożonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • pół cytryny
  • duża garść listków mięty
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • masło klarowane (ghee)

Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym – PRZEPIS:

  1. Dokładnie przejrzyj szpinak, starannie go przepłucz i odsącz z nadmiaru wody. Wyłuskaj groszek. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, opłucz szparagi i pokrój je na 2-3 kawałki (w zależności od wielkości szparagów). Drobno posiekaj obrany ze skórki czosnek.
  2. Przygotuj dressing: w dużej misce wymieszaj jogurt, sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, rozgnieciony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i posiekane listki mięty.
  3. W dużej głębokiej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego (ghee) i podsmaż czosnek, a następnie dodaj liście szpinaku (w razie potrzeby dodawaj szpinak partiami). Smaż do momentu, aż szpinak straci objętość.
  4. Przełóż szpinak do miski.
  5. Na patelni rozgrzej trochę masła i dodaj szparagi. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty, po czym dodaj groszek. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  6. Przełóż szparagi i groszek z patelni do miski z dressingiem, dodaj szpinak (odsącz go z ewentualnego nadmiaru płynu). Wymieszaj i przełóż na duży półmisek lub talerz. Skrop oliwą.

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 07/2018)

Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym

Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym

cdn.