Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym.
To proste, jednogarnkowe danie oparte na zielonych warzywach świetnie komponuje się z dressingiem jogurtowym, ale z drugiej strony – jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej – spokojnie możesz z niego zrezygnować (podobnie, jak z masła). Wówczas wystarczy przełożyć szpinak z powrotem na patelnię – do gotowych szparagów i groszku, a na koniec wlać trochę soku z limonki lub cytryny albo dobrej jakości octu balsamicznego. Nie rezygnuj z gałki muszkatołowej. To przyprawa, która świetnie pasuje do szpinaku, podobnie zresztą jak pieprz – dlatego w żadnym razie nie żałuj pieprzu!
Poniższy przepis powstał w maju, dlatego gdyby była potrzeba zastąpić szparagi innym warzywem, sięgnij po fasolkę szparagową.
Sprawdź też inne przepisy: #GROSZEK #SZPINAK #SZPARAGI
Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 20-25 zielonych szparagów
- ok. 600-700 g świeżego szpinaku
- 500 g świeżego zielonego groszku w łupinach (albo ok. 250 g groszku mrożonego)
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- pół cytryny
- duża garść listków mięty
- duża szczypta czarnego pieprzu
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- oliwa extra vergine
- masło klarowane (ghee)
Zielone warzywa z dressingiem jogurtowym – PRZEPIS:
- Dokładnie przejrzyj szpinak, starannie go przepłucz i odsącz z nadmiaru wody. Wyłuskaj groszek. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, opłucz szparagi i pokrój je na 2-3 kawałki (w zależności od wielkości szparagów). Drobno posiekaj obrany ze skórki czosnek.
- Przygotuj dressing: w dużej misce wymieszaj jogurt, sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, rozgnieciony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i posiekane listki mięty.
- W dużej głębokiej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego (ghee) i podsmaż czosnek, a następnie dodaj liście szpinaku (w razie potrzeby dodawaj szpinak partiami). Smaż do momentu, aż szpinak straci objętość.
- Przełóż szpinak do miski.
- Na patelni rozgrzej trochę masła i dodaj szparagi. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty, po czym dodaj groszek. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- Przełóż szparagi i groszek z patelni do miski z dressingiem, dodaj szpinak (odsącz go z ewentualnego nadmiaru płynu). Wymieszaj i przełóż na duży półmisek lub talerz. Skrop oliwą.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 07/2018)
Skorzystałam z pomysłu i zrobiłam fasolkę w jogurcie, pyszna, polecam :)
Uwielbiam groszek w jogurcie, często dorzucam też zielony ogórek ?