Warzywa z grilla.
Nie lubię grillować, dlatego nie mam szpanerskiego grilla, ale lubię grillowane jedzenie, a szczególnie warzywa.
Pamiętaj, że grillowanie warzyw w całości zajmuje trochę czasu, dlatego nie ma sensu się spieszyć. Odpowiedni smak wymaga czasu. Większość warzyw piekę na ruszcie, ale takie produkty jak dynia, bataty czy buraki doskonale pieką się bezpośrednio w żarze (pod przykryciem). Pamiętaj przy tym, że batat i dynia upieką się szybciej aniżeli buraki, nawet jeżeli te ostatnie są znacznie mniejszych rozmiarów. Ważne jest także, by bakłażan upiekł się do miękkości, dlatego na grillu przygotowuję jedynie małe sztuki o dość miękkiej skórce – dzięki temu gotowe można „rustykalnie” po prostu rozgnieść widelcem. Z oczywistych względów nie podaję czasu pieczenia – wszystko zależy od osiągniętej temperatury, wielkości warzyw i innych czynników, w tym nawet od modelu grilla.
Warzywa z grilla – ZIEMNIAKI:
- ok. 1 kg młodych drobnych ziemniaków
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- kminek
- oliwa extra vergine
Wyszorowane młode ziemniaki skrop niewielką ilością oliwy, dodaj sól, pieprz, płatki chilli i kminek. Z tak doprawionych ziemniaków przygotuj 2-3 pakunki z folii aluminiowej, tworząc pakunki. Piecz do miękkości.
Warzywa z grilla – KUKURYDZA:
- 4 kolby kukurydzy
- sól
- łagodny pimenton (dulce)
- oliwa extra vergine
Każdą kolbę kukurydzy umyj, skrop niewielką ilością oliwy i zawiń osobno w folię alu. Piecz do miękkości, co jakiś czas obracając, tak by kukurydze zrumieniły się z każdej strony. Gotowe kukurydze posyp solą (u mnie: sycylijska sól z ziołami) i pimentonem (lub po prostu mieloną papryką). Opcjonalnie: podaj z masłem.
Warzywa z grilla – BAKŁAŻANY:
- 4 małe kuliste bakłażany
- sól
- pieprz
- 3 duże szczypty zataru
- łyżeczka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
- oliwa extra vergine
Każdy mini bakłażan zawiń osobno w folię alu. Piecz do miękkości, co jakiś czas obracając je na grillu. Gdy bakłażany całkowicie zmiękną, przełóż je do małych misek i rozgnieć widelcem. Porządnie skrop oliwą, dodaj przyprawy i trochę listków trybuli lub pietruszki.
Warzywa z grilla – BURAKI:
- 4 małe buraki (tu: żółte, mogą być dowolnej odmiany)
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Każdy mały, dobrze wyszorowany burak skrop oliwą, dopraw i zawiń osobno w folię alu, tworząc pakunki. Piecz do miękkości bezpośrednio w żarze, co jakiś czas je obracając.
Warzywa z grilla – BATATY:
- 2 średnie bataty
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- oliwa extra vergine
Każdy dobrze wyszorowany batat skrop oliwą, dopraw i zawiń osobno w folię alu, tworząc pakunki. Piecz do miękkości bezpośrednio w żarze, co jakiś czas je obracając.
Warzywa z grilla – DYNIA:
- mała dynia odmiany Delica
- sól
- pieprz
- łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- łyżeczka ziaren białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
- pół łyżeczki ostrego pimentonu
- oliwa extra vergine
Dokładnie wyszoruj dynię, przekrój na pół i usuń łyżką gniazdo nasienne. Każdą połówkę skrop oliwą, dopraw pieprzem, pimentonem, gorczycą i kolendrą. Złóż połówki dyni i zawiń ją w folię. Piecz do miękkości bezpośrednio w żarze, w połowie pieczenia odwracając dynię na drugą stronę (górą do dołu).