• 2 duże (lub 3 mniejsze) bakłażany
  • 500 g miąższu z pomidorów malinowych (bez pestek i skóry)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego (lub innego, np. muscovado)
  • 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej (lub zwykłej)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
  • 1/2 lub 1 cytryna
  • oliwa extra vergine
  • duża garść świeżej kolendry

Zaalouk, smażone krewetki i owsiane tortille.

To świetny i bardzo prosty przepis na zaalouk – rustykalną marokańską potrawę z bakłażanów i pomidorów.

Tak przyrządzony bakłażan jest pełen smaku i konkretny na tyle, że powinien przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom, dla których posiłek bezmięsny to rzecz nie do przyjęcia.

Zaalouk możesz podać z chlebem lub chrupkim pieczywem albo – tak jak ja – z domowymi tortillami. Sprawdzi się też z makaronem, kaszą, komosą lub ryżem.

Krewetki są tu tylko opcjonalnym dodatkiem. Możesz ich użyć, ale nie jest to konieczne. W oryginale zaalouk jest potrawą wegańską.

Przepis pochodzi z książki Rustic (ZOBACZ) Fernandez & Wells (Simple food and drink, from morning to night, wyd. Hardie Grant Books). Pod brandem F&W działa w Londynie 6 kawiarni. Dania tam serwowane – i zawarte w książce – są odzwierciedleniem filozofii twórców. To proste posiłki do niespiesznego celebrowania w gronie znajomych, przyjaciół czy rodziny, przy lampce wina albo filiżance kawy.

Baklazan i tortille L_05

Baklazan i tortille L_08

PRZEPIS:

  • ZAALOUK
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Ponakłuwaj bakłażany czubkiem noża, ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika na 30 minut. Gotowe bakłażany powinny całkowicie zmięknąć. Odstaw je, aż przestygną na tyle, by móc wziąć je do ręki, i gdy wciąż będą jeszcze ciepłe obierz je ze skórki. Możesz obrać ze skórki połowę bakłażanów (jeśli bakłażan jest odpowiedniej jakości, a skórka wystarczająco miękka) lub wszystkie.
  3. Obrane bakłażany dokładnie odciśnij, pozbawiając je nadmiaru wody, przełóż do miski i wlej sok z cytryny. Odstaw na 15 minut, a następnie przełóż na deskę i dokładnie posiekaj.
  4. Do głębokiej patelni wlej sporo oliwy (powinna pokryć całe dno), trochę podgrzej i wrzuć miąższ z pomidorów, posiekany czosnek, cukier, chilli, sól oraz zmiażdżone w moździerzu (lub mielone) kumin i kolendrę. Duś 15 minut.
  5. Do pomidorów dodaj bakłażany i chwilę je podgrzej. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj świeżą kolendrę.

Baklazan i tortille L_01

Zaalouk podałem z pikantnymi krewetkami i domowymi tortillami.

  • KREWETKI
  1. Obierz krewetki z pancerzyków (możesz zostawić ostatni segment z ogonem) i – jeśli trzeba – usuń przewód pokarmowy.
  2. Rozgrzej na patelni trochę oleju, wrzuć krewetki oraz posyp je przyprawami – pieprzem, chilli i roztartą w moździerzu gorczycą oraz kolendrą. Smaż krótko, a na sam koniec wlej trochę soku z cytryny.
  3. Gotowe krewetki przełóż do miseczki i skrop oliwą.

Baklazan i tortille L_03

  • TORTILLE OWSIANE (BEZ GLUTENU)
  1. W misce wymieszaj dwa roztrzepane jajka, 8 łyżek mąki (użyłem bezglutenowej mąki owsianej Provena), sól i tyle wody, by uzyskać gładkie naleśnikowe ciasto.
  2. Smaż naleśniki na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni. Smaż dłużej niż zwykłe naleśniki, aż tortille staną się odpowiednio suche.
  3. Możesz również usmażyć wszystkie naleśniki (krócej), a następnie ponownie podgrzać każdy – i przy okazji podsuszyć – na suchej patelni.

Baklazan i tortille L_07

Baklazan i tortille L_04