- 2 duże (lub 3 mniejsze) bakłażany
- 500 g miąższu z pomidorów malinowych (bez pestek i skóry)
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego (lub innego, np. muscovado)
- 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej (lub zwykłej)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
- 1/2 lub 1 cytryna
- oliwa extra vergine
- duża garść świeżej kolendry
Zaalouk, smażone krewetki i owsiane tortille.
To świetny i bardzo prosty przepis na zaalouk – rustykalną marokańską potrawę z bakłażanów i pomidorów.
Tak przyrządzony bakłażan jest pełen smaku i konkretny na tyle, że powinien przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom, dla których posiłek bezmięsny to rzecz nie do przyjęcia.
Zaalouk możesz podać z chlebem lub chrupkim pieczywem albo – tak jak ja – z domowymi tortillami. Sprawdzi się też z makaronem, kaszą, komosą lub ryżem.
Krewetki są tu tylko opcjonalnym dodatkiem. Możesz ich użyć, ale nie jest to konieczne. W oryginale zaalouk jest potrawą wegańską.
Przepis pochodzi z książki Rustic (ZOBACZ) Fernandez & Wells (Simple food and drink, from morning to night, wyd. Hardie Grant Books). Pod brandem F&W działa w Londynie 6 kawiarni. Dania tam serwowane – i zawarte w książce – są odzwierciedleniem filozofii twórców. To proste posiłki do niespiesznego celebrowania w gronie znajomych, przyjaciół czy rodziny, przy lampce wina albo filiżance kawy.
PRZEPIS:
- ZAALOUK
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Ponakłuwaj bakłażany czubkiem noża, ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika na 30 minut. Gotowe bakłażany powinny całkowicie zmięknąć. Odstaw je, aż przestygną na tyle, by móc wziąć je do ręki, i gdy wciąż będą jeszcze ciepłe obierz je ze skórki. Możesz obrać ze skórki połowę bakłażanów (jeśli bakłażan jest odpowiedniej jakości, a skórka wystarczająco miękka) lub wszystkie.
- Obrane bakłażany dokładnie odciśnij, pozbawiając je nadmiaru wody, przełóż do miski i wlej sok z cytryny. Odstaw na 15 minut, a następnie przełóż na deskę i dokładnie posiekaj.
- Do głębokiej patelni wlej sporo oliwy (powinna pokryć całe dno), trochę podgrzej i wrzuć miąższ z pomidorów, posiekany czosnek, cukier, chilli, sól oraz zmiażdżone w moździerzu (lub mielone) kumin i kolendrę. Duś 15 minut.
- Do pomidorów dodaj bakłażany i chwilę je podgrzej. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj świeżą kolendrę.
Zaalouk podałem z pikantnymi krewetkami i domowymi tortillami.
- KREWETKI
- Obierz krewetki z pancerzyków (możesz zostawić ostatni segment z ogonem) i – jeśli trzeba – usuń przewód pokarmowy.
- Rozgrzej na patelni trochę oleju, wrzuć krewetki oraz posyp je przyprawami – pieprzem, chilli i roztartą w moździerzu gorczycą oraz kolendrą. Smaż krótko, a na sam koniec wlej trochę soku z cytryny.
- Gotowe krewetki przełóż do miseczki i skrop oliwą.
- TORTILLE OWSIANE (BEZ GLUTENU)
- W misce wymieszaj dwa roztrzepane jajka, 8 łyżek mąki (użyłem bezglutenowej mąki owsianej Provena), sól i tyle wody, by uzyskać gładkie naleśnikowe ciasto.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni. Smaż dłużej niż zwykłe naleśniki, aż tortille staną się odpowiednio suche.
- Możesz również usmażyć wszystkie naleśniki (krócej), a następnie ponownie podgrzać każdy – i przy okazji podsuszyć – na suchej patelni.
Doskonałe!
Uwielbiam bakłażany w każdej postaci, wypróbuję to