• kilka średnich czarnych rzep
  • ok. 200 g sera provolone (można zastąpić innym podobnym serem)
  • ok. 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Jak zwykł mawiać Ned Stark: Winter is coming!

A skoro „winter is coming”, trzeba mieć wystarczająco dużo sił na walkę ze śnieżnym żywiołem, skrobanie szyb samochodu, odśnieżanie podjazdu (który w zimie zawsze wydaje się nieporównanie dłuższy niż latem), lepienie bałwanów, wojnę na śnieżki czy co tam jeszcze wyczyniacie, gdy za oknem robi się biało (i mroźno).

Siłę czerpać można między innymi z takiej oto, mocno serowej zapiekanki z rzepy. Prostej, rustykalnej, złożonej z minimalnej ilości składników. Wykorzystałem tu (a przy okazji nieco zmodyfikowałem, ograniczając ilość masła i zmieniając dodane przyprawy) recepturę z książki „Uczta Lodu i Ognia”, która zawiera przepisy opracowane na podstawie „Gry o Tron” oraz kolejnych części sagi George’a R.R. Martina. Autorki tej publikacji proponują poszczególne dania w dwóch wersjach – współczesnej oraz dawnej. Raz jeszcze (po pieczonych jabłkach z cynamonemPRZEPIS) sięgnąłem po recepturę sprzed lat, która zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Tym razem przepis pochodzi z początku XVI wieku.

Jeśli nie jadłeś dotąd rzepy w takiej postaci, koniecznie spróbuj! To warzywo jest dobre nawet tylko ugotowane, a upieczone staje się jeszcze lepsze. Nie obawiaj się użyć również cynamonu i gałki muszkatołowej – będą świetnie pasować. Poza tym, te jakże aromatyczne przyprawy bardzo kojarzą się z zimą.

A Ned Stark w temacie zimy zawsze miał rację 😉

Zapiekanka z rzepy L_05

1. Obrane ze skóry rzepy ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut).

2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

3. Zetrzyj provolone i parmezan, a następnie wymieszaj razem.

4. Wystudzone rzepy (można schłodzić je pod zimną wodą) pokrój w plastry.

5. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem i rozpuść 2 łyżki masła na patelni.

6. Pokryj warstwą sera dno naczynia do zapiekania i rozłóż na nim warstwę rzepy. Polej rzepę częścią roztopionego masła i posyp cynamonem, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

7. Powtórz te czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę rzepy posyp resztą sera (jeśli jakiś Ci zostanie) i przyprawami.

8. Piecz na środkowym poziomie piekarnika ok. 15 minut.

Smacznego!

Zapiekanka z rzepy L_02

Zapiekanka z rzepy L_03