Dwa w jednym od Zottera: mleczna czekolada z nugatem z nerkowca w towarzystwie migdałowej tabliczki z różami.

Po dwóch gorzkich tabliczkach z serii Labooko, to jest linii najbardziej klasycznych czekolad Zottera (gorzka 100% kakao oraz gorzka 80% kakao), przyszła pora na podwójny zestaw z zupełnie innej bajki – nie dość, że tabliczki są bardzo mocno mleczne (zawartość kakao w żadnej z nich nie przekracza 30%), to jeszcze ozdobione kwiatowymi dodatkami.

Labooko double milk_01

Czekoladowy dwupak Labooko prezentuje się bez zarzutu. Kwiatowa posypka sprawia, że tabliczki są po prostu ładne. Kolorowe, kuszące, apetyczne. Niestety, wraz z pierwszym kęsem czar pryska.

Labooko double milk_05

Mleczna czekolada z nugatem z nerkowca i kwiatami jest nieznośnie słodka. Jakie było nasze pierwsze smakowe skojarzenie? Zapamiętane z dzieciństwa, a teraz omijane szerokim łukiem mleczne, a może nawet białe Toblerone, które wtedy można było upolować tylko w Pewexie. Cukier, cukier i jeszcze cukier. Taki poziom słodyczy sięga granic naszej wytrzymałości. Chrupkich drobinek orzechów pełno jest w każdym kawałku, więc na ilość dodanych nerkowców nie można narzekać. Kwiaty bez wątpienia dodają całości urody, ale zupełnie nie wpływają na wrażenie smakowe.

Labooko double milk_08

Druga z czekolad, migdałowa z różami również jest bardzo słodka, ale jednak – dziwnym trafem – smaczniejsza od tej z nugatem. Zdecydowanie mleczna, o łagodnym, delikatnie migdałowym smaku, z dobrze zaznaczonymi różanymi nutami. Jeśli ktoś jest amatorem czekolad o niskiej zawartości kakao, a przy okazji odpowiada mu wyraźny różany posmak, powinien być usatysfakcjonowany.

Podsumowując wrażenia z konsumpcji: mleczne Labooko to dwie mocno przesłodzone ślicznotki. Nie dla FiK ;-)

Labooko double milk_12

OCENA:

Migdałowa różana 55/100 (zawartość kakao 29%)
Nugat z nerkowców z kwiatami 40/100 (zawartość kakao 27%)

Produkt organiczny & fairtrade

Waga: 2 x 35 g
Opakowanie – 2 tabliczki w pozłacanym papierze i kartonowej obwolucie

Skład migdałowej: surowy cukier z trzciny cukrowej, masło kakaowe, migdały (23%), pełnotłuste mleko w proszku, masa kakaowa, serwatka w proszku, lecytyna sojowa, sól, imbir, wanilia, cynamon, olejek różany (0,01%)

Skład nugatowej: surowy cukier z trzciny cukrowej, masło kakaowe, orzechy nerkowca (23%), pełnotłuste mleko w proszku, masa kakaowa, serwatka w proszku, lecytyna sojowa, sól, wanilia, cynamon, cytryna w proszku, chabry, stokrotki, kaczeńce (kwiaty – 1%)

Mleko wykorzystane do produkcji czekolad pochodzi  z organicznej tyrolskiej farmy Bio vom Berg.

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Umpa – Lumpa
Cena: 15 zł

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!