Kolejny Zotter w kształcie płyty kompaktowej.
O tym, co zainspirowało Zottera do stworzenia serii okrągłych czekolad, możecie przeczytać TUTAJ.
Tym razem, trafiło w moje ręce kółko, którego zewnętrzną część tworzy ciemna czekolada z 55% kakao, jaśniejszy środek – mini mitzi – wypełnia natomiast czekolada karmelowa, dobrze przyprawiona imbirem i chilli.
W aromacie dominuje kakao z zdecydowanymi, słodkimi nutami karmelu. Jeśli chodzi o smak, na miejscu producenta odwróciłbym proporcje. Imbirowo-papryczkowe ‚serce’ jest zdecydowanie bardziej apetyczne od otaczającego go kółka klasycznej, niczym niewyróżniającej się ciemnej czekolady. Pikantny środek jest bardzo aromatyczny, ostre nuty przyjemnie szczypią podniebienie. Przez taki układ smaków, tego, co najlepsze, jest w tej czekoladzie niestety najmniej, a ponadto, dobrze przyprawiony mini mitzi, w zestawieniu z otoczką ze ‚zwykłej’ ciemnej czekolady, nieco się rozmywa, przez co traci na wyrazistości. Podsumowując, Mitzi Blue z chilli i imbirem to całkiem smaczna czekolada, z nie w pełni wykorzystanym potencjałem.
Ocena 66/100
Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, jagody goji (8%), pełnotłuste mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, trzcina cukrowa, sól, emulgator: lecytyna sojowa, imbir, wanilia, chilli Bird’s eye, cynamon. Zawartość kakao w czekoladzie: min. 55 %. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów i sezamu.
Produkt organiczny & fairtrade
Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 15 zł
Waga: 65 g
Opakowanie: kartonowa koperta, a wewnątrz przezroczysta folia