Dziś kilka słów o pikantnej czekoladzie do picia made by Zotter.
Czekolady w tabliczkach to jedno, a czekolada pitna – zwłaszcza o tej porze roku – drugie. Jesienno-zimowe miesiące to czas nieustającego chłodu i niedoboru słońca, z którymi jakoś trzeba sobie radzić. Dobra, gorąca, pitna czekolada to nie tylko skuteczny pocieszyciel, ale też całkiem niezły rozgrzewacz; zwłaszcza wtedy, gdy zawiera chilli, imbir, czy inne wyraziste przyprawy.
Jak rozprawić się z Zotterem do picia?
Można na przykład tak:
Do przygotowania porcji czekolady dla jednego ludzika wystarczy 1 mini tabliczka Zottera, ok. 80 ml śmietanki 18%, garnek i wrząca woda.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (np. w szklanej misce „zawieszonej” w garnku, napełnionym wrzącą wodą), a następnie, mieszając, stopniowo dolewamy do niej śmietankę. Śmietanki można dodać więcej, jak kto lubi. Można również zamiast niej użyć mleka – zgodnie z „policy” samego Zottera, wtedy uzyskamy zdecydowanie bardziej płynną konsystencję. Z kolei, dzięki śmietance czekolada będzie gęstsza i bardziej kremowa, choć na pewno nieco straci na objętości.
Pitną z chilli polecam amatorom zdecydowanych, pikantnych smaków. Chilli jest tu mocno zaznaczona, szczypie podniebienie, choć rozwija się nie od razu, a stopniowo. Poza tym, ostrość papryczek mocniej wyczuwalna jest wtedy, gdy czekoladę rozpuści się w mleku. Śmietanka nieco neutralizuje siłę rażenia chilli (ale tylko nieco). Ostre nuty są łatwo wyczuwalne, kto zatem szuka w czekoladzie smakowych wrażeń, nie powinien czuć się zawiedziony.
Ocena: 90/100
Niebawem opiszemy kilka innych smaków pitnych czekolad Zottera.
Skład: masa kakaowa, cukier trzcinowy, masło kakaowe, mączka chleba świętojańskiego, sól, chilli Bird’s Eye (0,2 %). Zawartość składników fairtrade 99%. Kakao – min. 70%. Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu.
Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Waga 1 sztuki: 20 g, opakowania po 5 tabliczek (cena ok. 6 EUR)
Gdzie kupić: w Zotter online shop, a od niedawna także w stołecznym sklepie Umpa-Lumpa