- kilka łodyg selera naciowego
- 1 duży por
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- litr bulionu
- sól, pieprz
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- śmietana Robico 18% do dekoracji
Dość często przechowuję w lodówce niewykorzystany do końca seler naciowy. Przepis na tę zupę to (bardzo zadowalający) rezultat moich rozmyslań o tym, w jaki sposób go spożytkować.
Dzięki użyciu pora, zupa nabiera nieco bardziej zdecydowanego i jednocześnie słodszego smaku. Moim zdaniem, ten krem nie ustępuje smakiem zupie z zielonych szparagów, a dzięki łatwej dostępności składników przez prawie cały rok, można przygotowywać go znacznie częściej.
1. Pokrójcie w plastry dolną (białą) część pora. Usuńcie zewnętrzne zielone liście, odetnijcie brzydkie końcówki liści i posiekajcie resztę zielonej części pora.
2. Posiekajcie łodygi selera oraz cebulę.
3. Podduście warzywa na patelni, aż zmiękną.
4. Do blendera przełóżcie warzywa, przelejcie bulion, dodajcie sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmiksujcie całość.
5. Przelejcie zupę do garnka i podgrzejcie. Spróbujcie, i w razie potrzeby dodajcie więcej przypraw.
6. Przelejcie zupę do miseczek, udekorujcie odrobiną śmietany i sporą garścią posiekanego szczypiorku.
Smacznego!