• kilka łodyg selera naciowego
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • litr bulionu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • śmietana Robico 18% do dekoracji

Dość często przechowuję w lodówce niewykorzystany do końca seler naciowy. Przepis na tę zupę to (bardzo zadowalający) rezultat moich rozmyslań o tym, w jaki sposób go spożytkować.

Dzięki użyciu pora, zupa nabiera nieco bardziej zdecydowanego i jednocześnie słodszego smaku. Moim zdaniem, ten krem nie ustępuje smakiem zupie z zielonych szparagów, a dzięki łatwej dostępności składników przez prawie cały rok, można przygotowywać go znacznie częściej.

1. Pokrójcie w plastry dolną (białą) część pora. Usuńcie zewnętrzne zielone liście, odetnijcie brzydkie końcówki liści i posiekajcie resztę zielonej części pora.

2. Posiekajcie łodygi selera oraz cebulę.

3. Podduście warzywa na patelni, aż zmiękną.

4. Do blendera przełóżcie warzywa, przelejcie bulion, dodajcie sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmiksujcie całość.

5. Przelejcie zupę do garnka i podgrzejcie. Spróbujcie, i w razie potrzeby dodajcie więcej przypraw.

6. Przelejcie zupę do miseczek, udekorujcie odrobiną śmietany i sporą garścią posiekanego szczypiorku.

Smacznego!