Zupa z brukselki.
Brukselka to wartościowe, zdrowe i pyszne warzywo. By się o tym przekonać, wystarczy odpowiednio je przyrządzić. To także zielona pigułka zdrowia. Jest bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zawiera cenne składniki mineralne, w tym w szczególności potas, magnez, wapń i cynk, a poza tym białko i węglowodany. Jest też doskonałym i w pełni naturalnym źródłem kwasu foliowego. Zawarte w brukselce przeciwutleniacze wspomagają naturalne procesy ochronne organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu oddechowego, mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, działają przeciwzapalnie.
Małe kapustki można przyrządzać na wiele sposobów. Idealnie nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. Są także znakomitą bazą warzywnych zup.
Poniższy przepis to prosta sezonowa zupa z brukselki, marchwi i pietruszki, która przypomina gęsty kapuśniak, jaki pamiętam z dzieciństwa :-)
Tylko trzy główne składniki, trochę ziół, przypraw i blender, który błyskawicznie posieka wszystkie warzywa, dzięki czemu przyrządzenie zupy będzie trwać przyjemnie krótko.
Nie szczędź zupie ziół. Te one (a szczególnie majeranek) oraz przyprawy zapewniają potrawie esencjonalność i wyjątkowy smak. Zupę z brukselki trzeba dobrze doprawić.
Zupa z brukselki – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- ok. 600 g brukselki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżego cząbru
- garść listków pietruszki
- 3-4 listki laurowe
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sporo pieprzu
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pimentonu lub ostrej papryki
- 1 płaska łyżka pudru grzybowego (opcjonalnie)
- sól
- olej do smażenia
Zupa z brukselki – PRZEPIS:
- Posiekaj w blenderze* brukselkę (przy pomocy odpowiedniej szatkownicy do cięcia w plasterki).
- Zetrzyj w blenderze marchewkę i pietruszkę (nie obieraj warzyw ze skórki, jeśli używasz młodych sztuk).
- W moździerzu rozetrzyj pieprz i ziele angielskie.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju. Podsmaż marchewkę z pietruszką wraz ze szczyptą soli i połową mieszanki przypraw roztartych w moździerzu.
- Gdy warzywa zaczną mięknąć, przełóż je do bulionu.
- W tej samej patelni podsmaż na oleju brukselkę do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodaj ją do bulionu.
- Zagotuj bulion, dodaj listki laurowe, posiekane listki cząbru, majeranek, paprykę, resztę przypraw z moździerza oraz ewentualnie sól (w zależności od tego, jak słony jest Twój bulion). Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj do zupy natkę pietruszki.
- Przed podaniem zupy wyłów z niej listki laurowe.
*Używam blendera Braun Multiquick 9
Sprawdź też:
Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.
Jak zwykle zaskoczenie. Prosty przepis, banalne składniki, mało pracy, a jakże smaczny efekt!
Cały ja;-)