- 2 puszki pomidorów (po 400 g)
- 200 g czerwonej soczewicy
- ok. 800 ml bulionu
- kiełbasa chorizo (ok. 100 g)
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- trochę octu z czerwonego wina
- łyżka wędzonej suszonej papryki (pimenton)
- kumin
- szczypta cukru
- trochę jogurtu do dekoracji
- oliwa extra vegine
Zupa z czerwonej soczewicy i chorizo – pyszna i sycąca zupa w hiszpańskim stylu.
Czerwona soczewica dobrze nadaje się do zup; zwłaszcza do kremów, nie trzeba się bowiem wówczas przejmować jej tendencją do przeobrażania się w papkę. Chorizo jest w tym daniu bardzo smaczne, ale wystarczy z niego zrezygnować, by uzyskać zupę wegetariańską. Pomysł na to danie zaczerpnąłem z zakładki z przepisami ze strony BBC Food.
PRZEPIS:
1. Pokrój chorizo w niewielką kostkę i podsmaż na patelni (najlepiej na suchej, teflonowej, bez użycia tłuszczu, gdyż sporo wytopi się go z kiełbasy). Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni, zdejmij ją z patelni.
2. Na wytopionym tłuszczu (nadmiar możesz wylać) podsmaż posiekaną cebulę, marchew, czosnek oraz kumin (ok. 10 minut).
3. Dodaj wędzoną paprykę i cukier, wymieszaj i podsmaż całość jeszcze przez minutę, a następnie dodaj chlust octu i jeszcze chwilę podduś.
4. Przełóż zawartość patelni do garnka (chyba, że patelnia jest wystarczająco głęboka, żeby przyrządzić w niej zupę), dodaj soczewicę, pomidory wraz z sokiem oraz bulion. Całość gotuj ok. 30 minut.
5. Zmiksuj zupę na krem – nie musi być idealnie gładki.
6. Przelej porcje zupy do miseczek. Wierzch zupy udekoruj jogurtem, a na środku ułóż porcje chorizo i całość skrop oliwą.
Smacznego!
Zupa wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje.
Soczewica w naszej kuchni jest zdecydowanie za mało popularna, a szkoda, bo jest pożywana, smaczna i zdrowa :) Zapraszam do wypróbowania przepisów z soczewicą: kuchnia indyjska
Pozdrawiam
ostatnio jadłam taką zupę świetna byłą:) polecam dodać wołowiny:)
Najczęściej wpadam do FiKa na zupę, znajduję ciekawe pomysły. Tłuszczu z kiełbasy mogę przecież w ogóle nie użyć, to samo z cukrem, a warzywa z kuminem przesmażyć na oliwie.
Pyszności!!!
Zrobiona, bardzo smaczna, polecam także w wersji bezmięsnej
PYCHA