• 2 puszki pomidorów (po 400 g)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • ok. 800 ml bulionu
  • kiełbasa chorizo (ok. 100 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • trochę octu z czerwonego wina
  • łyżka wędzonej suszonej papryki (pimenton)
  • kumin
  • szczypta cukru
  • trochę jogurtu do dekoracji
  • oliwa extra vegine

Zupa z czerwonej soczewicy i chorizo – pyszna i sycąca zupa w hiszpańskim stylu.

Czerwona soczewica dobrze nadaje się do zup; zwłaszcza do kremów, nie trzeba się bowiem wówczas przejmować jej tendencją do przeobrażania się w papkę. Chorizo jest w tym daniu bardzo smaczne, ale wystarczy z niego zrezygnować, by uzyskać zupę wegetariańską. Pomysł na to danie zaczerpnąłem z zakładki z przepisami ze strony BBC Food.

PRZEPIS:

1. Pokrój chorizo w niewielką kostkę i podsmaż na patelni (najlepiej na suchej, teflonowej, bez użycia tłuszczu, gdyż sporo wytopi się go z kiełbasy). Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni, zdejmij ją z patelni.

2. Na wytopionym tłuszczu (nadmiar możesz wylać) podsmaż posiekaną cebulę, marchew, czosnek oraz kumin (ok. 10 minut).

3. Dodaj wędzoną paprykę i cukier, wymieszaj i podsmaż całość jeszcze przez minutę, a następnie dodaj chlust octu i jeszcze chwilę podduś.

4. Przełóż zawartość patelni do garnka (chyba, że patelnia jest wystarczająco głęboka, żeby przyrządzić w niej zupę), dodaj soczewicę, pomidory wraz z sokiem oraz bulion. Całość gotuj ok. 30 minut.

5. Zmiksuj zupę na krem – nie musi być idealnie gładki.

6. Przelej porcje zupy do miseczek. Wierzch zupy udekoruj jogurtem, a na środku ułóż porcje chorizo i całość skrop oliwą.

Smacznego!

Zupa z czerwonej soczewicy L_01