Dwa światy smaku w jednej (mlecznej) czekoladzie.

Notka na czerwono-białej etykiecie mówi tak: prawa strona to czerwone wino Blaufrankisch, lewa zaś – białe wino Gruner Veltliner. Albo na odwrót. A całość w mlecznej czekoladzie o zawartości 50% kakao.

Zotter Wein-Duo to nadziewana tabliczka o dość łagodnym, słodko-owocowym aromacie z delikatnie winną nutą, wskazującą na lekko podkręcony dodatkiem alkoholu środek. Wypełniające ją nadzienie oblane zostało smaczną, aromatyczną czekoladą o wysokiej – jak na mleczną – zawartości kakao.

Cienka powłoka z mlecznej czekolady jest krucha i delikatna, tabliczka podzielona na cząstki trochę się rozpada, łamliwa jest zwłaszcza spodnia warstwa. Środek wypełniają nadzienia w dwu smakach, z których każde zawiera dodatek innego gatunku wina. W recenzowanej tabliczce, jej lewą stronę wypełnia jasny, kremowy ganache z dominującymi nutami wanilii oraz lekkim posmakiem korzennych przypraw, a zwłaszcza cynamonu, który może budzić skojarzenia ze słodko-korzennym smakiem grzanego wina. Jasne nadzienie jest jedwabiście kremowe, bardzo delikatne, smaczne, ale pozbawione charakterystycznej winno-cierpkiej nuty. Prawą stronę czekolady wypełnia z kolei krem z czerwonym winem. Ta część tabliczki jest zdecydowanie bardziej wyrazista, mocno winna i wytrawna, dzięki czemu zupełnie nie ustępuje opisywanemu niedawno Umathum. Smak wina został odwzorowany bardzo dobrze. Nuty alkoholu są wyraźnie zaznaczone, dominują, co tylko dodatkowo podkreśla smakową dwoistość Zotter Wein-Duo, tj. łagodność jasnokremowego nadzienia i wytrawną cierpkość ciemnego środka.

Jeśli chodzi o słodycz, białowinna część jest wyraźnie słodsza od tej z winem czerwonym. Wydaje się, że dwupoziomową, słodko wytrawną smakową kompozycję odbierałoby się lepiej, gdyby warstwy nadzienia z każdym z win ułożyć nie obok siebie, ale horyzontalnie – jedna na drugiej przez całą długość czekolady. Wtedy po pierwsze, nie byłoby ryzyka – tak jak tu – że któregoś nadzienia jest więcej względem drugiego; w naszej tabliczce więcej (to jest ok. 2/3 całości) było jasnego ganache, a tak się złożyło, że bardziej smakował nam drugi – wytrawny i mocno winny (obecny tylko w ok. 1/3). Po drugie, w takim układzie obydwa smaki spotykałyby się w każdym kęsie – kontrastując i uzupełniając się nawzajem, przez co ich odbiór mógłby być bardziej złożony i wielowymiarowy.

Ogólnie rzecz biorąc, ciekawa propozycja, zwłaszcza dla osób, których czekoladowe gusta niekoniecznie się spotykają. W takim przypadku, dysponując jedną tabliczką, można podzielić ją tak, jakby miało się dwie. Jeden kraniec jasny i słodki, drugi wytrawny i ciemny, a do tego łącznik – bardzo smaczna mleczna czekolada. A jeśli szukacie dobrej czekolady z winem i lubicie zdecydowane smaki, sięgnijcie po Zotter Umathum.

Minus tego egzemplarza Wein-Duo to nieodpowiedni kierunek wahnięcia proporcji białego do czerwonego; gdyby dominowała wytrawna część, ocena poszłaby kilka oczek wyżej ;-)

Ocena: 84/100

Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, czerwone wino Blaufrankisch (5%), syrop fruktozowo-glukozowy, białe wino Gruner Veltliner (4%), rodzynki (3%), grappa (2,3%), słodka serwatka w proszku, sól, lecytyna sojowa, wanilia, cynamon. Zawartość kakao w czekoladzie: min. 50%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów i sezamu.

Produkt organiczny & fairtrade

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 17 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!