- 2 małe lub średnie bakłażany
- 2 świeże duże pomidory (albo puszka pomidorów)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 zielone papryczki chilli
- 3 łyżki kaparów
- 2 garście oliwek
- 2 garście orzechów nerkowca
- 2 garście liści świeżej mięty i bazylii
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
Caponata, czyli sycylijska potrawa z bakłażanów, to jeden z najsmaczniejszych sposobów wykorzystania tego warzywa.
Jestem raczej umiarkowanym fanem bakłażana, znacznie częściej wybieram cukinię, ale caponata jest po prostu znakomita, w związku z czym powinna przekonać nawet bakłażanowego sceptyka.
Jak to zazwyczaj z podobnymi tradycyjnymi potrawami bywa, istnieje wiele wariantów jej przyrządzania.
Ten, który znajdziecie poniżej, to mój ulubiony. W braku świeżych pomidorów (poza sezonem) możesz z powodzeniem zastąpić je pomidorami z puszki, które bardzo dobrze spełnią tu swoje zadanie.
Jedna uwaga na temat smażenia. Bakłażany mają tendencję do wchłaniania tłuszczu jak gąbka, uważaj więc z ilością oleju lub oliwy podczas ich smażenia.
PRZEPIS:
1. Namocz kapary w occie winnym i odstaw.
2. Bakłażana pokrój w plastry, a następnie w sporą kostkę.
3. Podduś bakłażana wraz ze szczyptą soli w głębokiej patelni przez ok. 5 minut, aż zmięknie. Bakłażana duś pojedynczą warstwą, w razie potrzeby partiami. Gotową porcję bakłażana przełóż do miski i uduś kolejną.
4. W tym czasie (lub wcześniej) posiekaj seler, czosnek, cebulę i chilli (usuń część pestek z papryczek).
5. Gdy bakłażan będzie gotowy, wrzuć na patelnię posiekane wcześniej warzywa. Dodaj szczyptę soli oraz sporą szczyptę pieprzu i duś, aż zmiękną (ok. 10 minut).
6. W międzyczasie na suchej teflonowej patelni upraż orzechy. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu wydobędziesz z orzechów więcej smaku.
7. Wyjmij pomidory z puszki, zachowując zalewę (jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skóry i grubo posiekaj).
8. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj bakłażany i rozerwane w palcach (na mniejsze kawałki) pomidory wraz z niewielką ilością soku z puszki (lub posiekane świeże pomidory). Wymieszaj i chwilę podduś.
9. Dodaj orzechy, oliwki i kapary wraz z zalewą octową, zamieszaj i chwilę podduś (w razie potrzeby, można dodać jeszcze trochę soku z puszki po pomidorach).
10. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj listki bazylii i mięty oraz chlust oliwy extra vergine.
11. Zamieszaj i podawaj.
Smacznego!
Ja za to przepadam za bakłażanem, choć łatwo można go zepsuć, wymaga doświadczenia ;) Caponatę zapisuje do wypróbowania, a jutro robię moussake, wielka miłość! :)
Polecam też ten przepis https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/fusilli-z-sosem-baklazanowo-bazyliowym/. W Polsce bakłażan często jest masakrowany, a przez to niezjadliwy, nie tylko w domowym kucharzeniu, jak też – niestety – w restauracjach. Tak czy owak, cukinia jest smaczniejsza.
kapary takie w zalewie w słoiku?
U mnie tak. Gdybym miał inne, użyłbym ;-)
Robilam juz kilka razy caponate tym razem z Twojego przepisu.Wyszla super.Zwykle uzywalam orzechow wloskich tym razem jak w przepisie orzechy nerkowca I to byl strzal w „10”.polecam wszystkim amatorom baklazana.
To super, że wyszła super;-) Smacznego! Orzechy nerkowca na ciepło są nieprawdopodobnie pyszne.
Uwielbiam dania z bakłażanem
Świetne danie, super pyszne
Najlepsza
Super warzywa, pyszne i zdrowo
Bakłażan to moje ulubione warzywo:)
Nigdy nie jadłam caponaty, wygląda super. Trzeba będzie zrobić.
Moc warzyw, uwielbiam!!
Spróbowałabym ale nie mogę jeść selera naciowego, ktoś ma pomysł czym zastąpić.
Zastąp fenkułem (koprem włoskim) albo po prostu pomiń☺️
Świetny przepis, pozdrawiam
Czy do caponaty można dodać pieczarki?