- 500 g rydzów
- 2 ząbki czosnku
- garść listków szałwii
- łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- masło
Rydze smażone na maśle z szałwią i gorczycą.
Pyszne rydze z patelni – smażone na maśle z szałwią i gorczycą.
Najlepsze grzyby to grzyby smażone na maśle, na patelni; rydze nie są tu rzecz jasna żadnym wyjątkiem. Co więcej, podczas smażenia rydze nabierają wyjątkowego smaku, który decyduje o tym, że z miejsca lądują na szczycie moich grzybowych upodobań.
Grzyby można usmażyć najprościej jak się da, ale warto wzbogacić je też aromatycznymi ziołami i przyprawami – w tym przypadku szałwią, gorczycą i kolendrą.
PRZEPIS:
- Rydze dokładnie oczyść. Większe kapelusze podziel na mniejsze części.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć kawałek masła i listki szałwii. Smaż je przez chwilę, aż zaczną przypominać chrupiące chipsy, po czym dodaj kolendrę i gorczycę. Gdy przyprawy zaczną strzelać, zdejmij je wraz z szałwią z patelni.
- W razie potrzeby dodaj na patelnię więcej masła i wrzuć rydze. Grzyby najlepiej smażyć pojedynczą warstwą na średnim ogniu. Dodaj czosnek rozgnieciony płaską stroną noża. Podczas smażenia dopraw grzyby pieprzem. Sól zostaw na koniec, by rydze nie puściły soku i ładnie się zrumieniły.
- Pod koniec smażenia dodaj na patelnię szałwię, gorczycę i kolendrę, dopraw solą. Gotowe rydze zdejmij z ognia i dodaj sporo listków świeżego tymianku.
Najlepsze grzyby! :D
O, mniam
Oj Gosia…Te zdjęcia <3 Mam ochotę polizać monitor ;D
Oj, lepiej usmaż rydze!:D
Mniam! Wygląda nieziemsko!
Niemożliwe, nawet rydze bezglutenowe? czekam aż tagiem „bezglutenowe” zaczniesz oznaczać recenzje książek ;-) taki malutki prztyczek, Twoją kuchnię bardzo lubię ;-) pozdrawiam!
„Nawet”?:-) Każdy, dowolny składnik możesz przyrządzić w sposób bezglutenowy albo zawierający gluten. A co do recenzji, zdecydowanie są książki, w przypadku których taki tag byłby w pełni uprawniony, nie tylko moja;-) Np. Green Kitchen, której recka wkrótce:-)
To najpiękniej sfotografowane rydze, jakie kiedykolwiek widziałam. Gratuluję talentu fotograficznego! Przeglądam Państwa stronę od dwóch godzin i nie mogę się oderwać. Uczta dla oczu:)
Bardzo nam miło, dziękujemy! :)
Zdjęcia absolutne. Takie rydze mogłabym sobie oprawić jako plakat na ścianie w kuchni! :)
!!! :-)