Sałatka z truskawkami i pistacjami.
Truskawki, z truskawkami, o truskawkach… Czerwiec to miesiąc truskawek, prosto z działki lub z kobiałki. Truskawki na śniadanie, obiad i kolację nie mają prawa się znudzić, bo sezon i tak zawsze trwa za krótko. A kiedy już nacieszysz się truskawkami bez dodatków, spróbuj ich również w sałatkach. Dodaj dowolne zielone liście, posiekane orzechy, fajny ser, jak najlepszą oliwę, pieprz, i gotowe. Pieprz doskonale podbija smak truskawek, więc w miarę możliwości go nie pomijaj, a dobra oliwa wspaniale wzbogaca całość. Do tego jeszcze tylko ser z pistacjami i same pistacje – nasz ulubiony dodatek do sałatek.
Pecorino z pistacjami jest świeżym serem wytwarzanym z surowego mleka owczego. Dojrzewa przez co najmniej 30 dni, dzięki czemu nabiera bardzo przyjemnego aromatu i wyrazistego smaku. Ma miękką i zwartą strukturę przełamaną chrupkimi zielonymi orzeszkami, przez co znakomicie sprawdza się w sałatkach. Pecorino z pistacjami i chrupkie pistacje z Bronte to dodatki z Sycylii, które w razie potrzeby możesz zastąpić innymi orzechami (np. nerkowcami, włoskimi czy pekan) oraz innym serem.
Sałatka z truskawkami i pistacjami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- mieszanka dowolnych ziół, np. rukiew wodna, amarantus, rukola, botwinka, musztardowiec, roszponka, szczawik, etc. (po ok. 4 garście na porcję)
- kilka dużych i soczystych truskawek, pokrojonych w plasterki
- po ok. 100 g Pecorino z pistacjami (na porcję)
- 2-3 garście pistacji, niesolonych i nieprażonych
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- pieprz voatsiperifery (albo zwykły czarny pieprz) roztarty w moździerzu, w ilości wedle uznania
Sałatka z truskawkami i pistacjami – PRZEPIS:
- Na talerzach rozłóż mieszankę dowolnych jadalnych zielonych liści (u mnie: rukiew, amarantus, szczawik, musztardowiec).
- Dodaj kawałki Pecorino z pistacjami (lub innego podobnego sera) i truskawki pokrojone w plasterki.
- Dopraw pieprzem, dodaj grubo posiekane pistacje i skrop oliwą. Powtarzaj do wyczerpania truskawkowych zapasów :-)