Dynie mandarynkowe ze śliwkami.
Dynia mandarynkowa, czyli odmiany Mandarin, to jadalna mini dyńka dekoracyjna, z intensywnie żółtą lub pomarańczową skórką, żebrowana, z ciemno pomarańczowym miąższem. Jest aromatyczna i pyszna. Malutkie dynie mandarynkowe są wręcz stworzone do zapiekania (warto je również dusić). Szybko miękną wraz ze skórką, dlatego idealnie pieką się w połówkach, czyli najprościej jak się da. Podobnie jak inne gatunki dyni, dynie mandarynkowe znakomicie komponują się z owocami: śliwkami, morelami, malinami i tak dalej. Sprawdź mój przepis na kremowe mini dynie z aromatycznymi duszonymi śliwkami, soczystymi malinami i serem – takie jedzenie poprawia nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień :)
W braku tonki, dopraw śliwki gałką muszkatołową, zielem angielskim lub cynamonem.
Więcej przepisów na dynie mandarynkowe znajdziesz tutaj.
Dynie mandarynkowe ze śliwkami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 6 dyń mandarynkowych (małe jadalne dynie, używane też jako ozdobne)
- gałka muszkatołowa, świeżo starta
- duża szczypta mielonego kardamonu
- papryczka piri-piri
- 2 duże szczypty pieprzu
- 100 g liści musztardowca (albo np. rukoli lub roszponki)
- 800 g śliwek węgierek
- 1/3 ziarenka tonki (opcjonalnie)
- garść malin
- trochę twardego dojrzewającego sera (Piave Vecchio, Parmigiano Reggiano lub podobne)
- oliwa extra vergine
- chlust calvadosu (opcjonalnie)
Dynie mandarynkowe ze śliwkami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Dynie mandarynkowe przekrój wzdłuż na połówki i usuń łyżką gniazda nasienne. Ułóż dyńki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz gałką muszkatołową, pieprzem, kardamonem i chilli (zobacz).
- Wstaw do piekarnika na środkowy poziom na ok. 45-50 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).
- Wypestkowane śliwki pokrój na kawałki i wrzuć do głębokiej patelni. Duś do momentu, aż śliwki zmiękną, ale zachowają kształt. W trakcie duszenia podlej je calvadosem i dodaj świeżo startą tonkę (opcjonalnie); gałka muszkatołowa, ziele angielskie lub cynamon też będą OK.
- Na talerzach rozłóż listki musztardowca, a na nich ułóż upieczone połówki dyni. Środek każdej połówki wypełnij duszonymi śliwkami, całość skrop sosem z patelni, dodaj świeże maliny, ser i podawaj.