Dynie mandarynkowe ze śliwkami.

Dynia mandarynkowa, czyli odmiany Mandarin, to jadalna mini dyńka dekoracyjna, z intensywnie żółtą lub pomarańczową skórką, żebrowana, z ciemno pomarańczowym miąższem. Jest aromatyczna i pyszna. Malutkie dynie mandarynkowe są wręcz stworzone do zapiekania (warto je również dusić). Szybko miękną wraz ze skórką, dlatego idealnie pieką się w połówkach, czyli najprościej jak się da. Podobnie jak inne gatunki dyni, dynie mandarynkowe znakomicie komponują się z owocami: śliwkami, morelami, malinami i tak dalej. Sprawdź mój przepis na kremowe mini dynie z aromatycznymi duszonymi śliwkami, soczystymi malinami i serem – takie jedzenie poprawia nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień :)

W braku tonki, dopraw śliwki gałką muszkatołową, zielem angielskim lub cynamonem.

Więcej przepisów na dynie mandarynkowe znajdziesz tutaj.

Dynie mandarynkowe ze śliwkami

Dynie mandarynkowe ze śliwkami

Dynie mandarynkowe ze śliwkami

Dynie mandarynkowe ze śliwkami

Dynie mandarynkowe ze śliwkami

Dynie mandarynkowe ze śliwkami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 6 dyń mandarynkowych (małe jadalne dynie, używane też jako ozdobne)
  • gałka muszkatołowa, świeżo starta
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • papryczka piri-piri
  • 2 duże szczypty pieprzu
  • 100 g liści musztardowca (albo np. rukoli lub roszponki)
  • 800 g śliwek węgierek
  • 1/3 ziarenka tonki (opcjonalnie)
  • garść malin
  • trochę twardego dojrzewającego sera (Piave Vecchio, Parmigiano Reggiano lub podobne)
  • oliwa extra vergine
  • chlust calvadosu (opcjonalnie)

Dynie mandarynkowe ze śliwkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dynie mandarynkowe przekrój wzdłuż na połówki i usuń łyżką gniazda nasienne. Ułóż dyńki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz gałką muszkatołową, pieprzem, kardamonem i chilli (zobacz).
  3. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom na ok. 45-50 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).
  4. Wypestkowane śliwki pokrój na kawałki i wrzuć do głębokiej patelni. Duś do momentu, aż śliwki zmiękną, ale zachowają kształt. W trakcie duszenia podlej je calvadosem i dodaj świeżo startą tonkę (opcjonalnie); gałka muszkatołowa, ziele angielskie lub cynamon też będą OK.
  5. Na talerzach rozłóż listki musztardowca, a na nich ułóż upieczone połówki dyni. Środek każdej połówki wypełnij duszonymi śliwkami, całość skrop sosem z patelni, dodaj świeże maliny, ser i podawaj.

Dynie mandarynkowe ze śliwkami

Dynie mandarynkowe ze śliwkami