Adega do Vulcão – São Mateus, Pico.

Adega do Vulcão w São Mateus na wyspie Pico to maleńka azorska winnica, należąca obecnie do włoskiej rodziny z Florencji. Winnica wytwarza krótkie serie wytrawnych białych win, które są doskonałym ucieleśnieniem lokalnego wulkanicznego terroir. Trafiliśmy tu przypadkiem, przemierzając wyspę autem w ramach odpoczynku, dzień po wspinaczce z noclegiem w kraterze Montanha do Pico. Podróżowaliśmy bez planu, zatrzymując się po drodze wszędzie tam, gdzie coś interesującego wpadło nam w oko. Kierunkowskaz na Adega do Vulcão wygląda tak, jakby jego głównym zadaniem było nie wskazywać drogi do winnicy, i bardzo dobrze. Dzięki temu znaleźliśmy ukryty klejnot, tj. nie tylko warte zapamiętania wina, ale i błogi spokój. Doskonałe winiarskie Pico to nie tylko Azores Wine Company i Pico Wines, ale też takie szyldy jak Etnom (Cátia Laranjo) czy właśnie Adega do Vulcão.

Choć wpadliśmy bez zapowiedzi i rezerwacji, a Fabio był akurat pochłonięty prezentacją dla portugalskich studentów enologii, znalazł dla nas chwilę i poczęstował kilkoma winami, ignorując – jak wszyscy na wyspach – fakt, że podobnie jak enolodzy in spe przyjechaliśmy samochodem.

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão Ameixambar Colheita Selecionada Arinto dos Açores IG Açores

Doskonałe, wulkaniczne Arinto (90%) z domieszką Terranteza (10%), które jest o tyle niezwykłe, że stanowi blend dwóch endemicznych szczepów z dwóch różnych obszarów i dwóch roczników (2018 i 2019). Ameixambar powstaje z mieszanki winogron z niezwykłego regionu Capelinhos na wyspie Faial o świeżej wulkanicznej glebie, gdzie ostatnia erupcja wulkanu o tej samej nazwie (Vulcão dos Capelinhos) miała miejsce w 1957 roku, oraz z lajidos w Criação Velha na zachodnim wybrzeżu Pico. Wino fermentowało i dojrzewało w cementowym zbiorniku przez 4 miesiące. W nosie dymne aromaty z lekką nutą prochu strzelniczego. W ustach ultra świeże, uderza intensywną mineralnością z delikatną owocową kwasowością. Pięknie orzeźwia! Wspaniałe do sączenia w popołudniowym upalnym słońcu, które w pogodne dni bierze w objęcia tę część wybrzeża Pico.

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão Pé do Monte Reserva 2018 i Pé do Monte Reserva 2020

Pé do Monte znaczy tyle co „podnóże góry”. Wino powstaje z rodzimych odmian winogron (Arinto dos Açores, Verdelho do Pico, Terrantez) pochodzących ze starych, co najmniej 70/80-letnich krzewów uprawianych na obszarze lajidos w Criação Velha. Wiekowe winnice dają bardzo niskie plony wysokiej jakości. Pé do Monte fermentuje i dojrzewa w chłodzonych cementowych kadziach w kształcie jaja. Limitowana numerowana edycja 1596 butelek. Zrównoważone, złożone wino o doskonałej teksturze. Intensywna mineralność, nuty orzechowe, trwały posmak. Znakomite. Rocznik 2020 ciut lepszy niż 2018.

Podsumowując, doskonała kameralna degustacja z komentarzem entuzjastycznego pasjonata oraz zestaw win, który ucieszyłby każdego miłośnika Azorów.

Gdzie:
Adega do Vulcão – São Mateus, Ilha do Pico
Rua dos Biscoitos, São Mateus, Ilha do Pico

Uwaga: na miejscu można płacić tylko gotówką.

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão

Adega do Vulcão