Adega do Vulcão – São Mateus, Pico.
Adega do Vulcão w São Mateus na wyspie Pico to maleńka azorska winnica, należąca obecnie do włoskiej rodziny z Florencji. Winnica wytwarza krótkie serie wytrawnych białych win, które są doskonałym ucieleśnieniem lokalnego wulkanicznego terroir. Trafiliśmy tu przypadkiem, przemierzając wyspę autem w ramach odpoczynku, dzień po wspinaczce z noclegiem w kraterze Montanha do Pico. Podróżowaliśmy bez planu, zatrzymując się po drodze wszędzie tam, gdzie coś interesującego wpadło nam w oko. Kierunkowskaz na Adega do Vulcão wygląda tak, jakby jego głównym zadaniem było nie wskazywać drogi do winnicy, i bardzo dobrze. Dzięki temu znaleźliśmy ukryty klejnot, tj. nie tylko warte zapamiętania wina, ale i błogi spokój. Doskonałe winiarskie Pico to nie tylko Azores Wine Company i Pico Wines, ale też takie szyldy jak Etnom (Cátia Laranjo) czy właśnie Adega do Vulcão.
Choć wpadliśmy bez zapowiedzi i rezerwacji, a Fabio był akurat pochłonięty prezentacją dla portugalskich studentów enologii, znalazł dla nas chwilę i poczęstował kilkoma winami, ignorując – jak wszyscy na wyspach – fakt, że podobnie jak enolodzy in spe przyjechaliśmy samochodem.
Adega do Vulcão Ameixambar Colheita Selecionada Arinto dos Açores IG Açores
Doskonałe, wulkaniczne Arinto (90%) z domieszką Terranteza (10%), które jest o tyle niezwykłe, że stanowi blend dwóch endemicznych szczepów z dwóch różnych obszarów i dwóch roczników (2018 i 2019). Ameixambar powstaje z mieszanki winogron z niezwykłego regionu Capelinhos na wyspie Faial o świeżej wulkanicznej glebie, gdzie ostatnia erupcja wulkanu o tej samej nazwie (Vulcão dos Capelinhos) miała miejsce w 1957 roku, oraz z lajidos w Criação Velha na zachodnim wybrzeżu Pico. Wino fermentowało i dojrzewało w cementowym zbiorniku przez 4 miesiące. W nosie dymne aromaty z lekką nutą prochu strzelniczego. W ustach ultra świeże, uderza intensywną mineralnością z delikatną owocową kwasowością. Pięknie orzeźwia! Wspaniałe do sączenia w popołudniowym upalnym słońcu, które w pogodne dni bierze w objęcia tę część wybrzeża Pico.
Adega do Vulcão Pé do Monte Reserva 2018 i Pé do Monte Reserva 2020
Pé do Monte znaczy tyle co „podnóże góry”. Wino powstaje z rodzimych odmian winogron (Arinto dos Açores, Verdelho do Pico, Terrantez) pochodzących ze starych, co najmniej 70/80-letnich krzewów uprawianych na obszarze lajidos w Criação Velha. Wiekowe winnice dają bardzo niskie plony wysokiej jakości. Pé do Monte fermentuje i dojrzewa w chłodzonych cementowych kadziach w kształcie jaja. Limitowana numerowana edycja 1596 butelek. Zrównoważone, złożone wino o doskonałej teksturze. Intensywna mineralność, nuty orzechowe, trwały posmak. Znakomite. Rocznik 2020 ciut lepszy niż 2018.
Podsumowując, doskonała kameralna degustacja z komentarzem entuzjastycznego pasjonata oraz zestaw win, który ucieszyłby każdego miłośnika Azorów.
Gdzie:
Adega do Vulcão – São Mateus, Ilha do Pico
Rua dos Biscoitos, São Mateus, Ilha do Pico
Uwaga: na miejscu można płacić tylko gotówką.