Grillowany arbuz – bardzo łatwy przepis.
Grillowane owoce smakują wspaniale. Nie inaczej jest z arbuzem. Jeżeli masz już trochę dość sałatki z arbuzem i fetą, podaj dla odmiany grillowanego arbuza. Smakuje co najmniej tak samo dobrze!
Słodki, lekko dymny grillowany arbuz z nutą miodu, limonki i tymianku to doskonały smakołyk na lato. Zanotuj ten ultra prosty przepis i korzystaj do końca sezonu! Sprawdź też inne przepisy z arbuzem.
Uwagi:
- Grillowany arbuz możesz przyrządzić zarówno na dowolnym grillu ogrodowym, jak i na patelni grillowej (używam patelni).
- W miarę możliwości grilluj nieco mniej dojrzałego arbuza (nie takiego, który jest tak nabombiony sokiem, że zaraz wybuchnie) – taki arbuz świetnie zniesie grillowanie i nie będzie się rozpadać.
- Klucz do sukcesu to skład mikstury do arbuza. Miód sprawia, że arbuz ładnie się karmelizuje, a na jego powierzchni powstają fajne grillowe paski. Limonka dodaje orzeźwiających nut i dopełnia całość.
- Jak pokroić arbuz do grillowania? Najlepiej w grube trójkątne kawałki. Użyj noża szefa kuchni*, przekrój arbuz na dwie połówki, połówki pokrój w ćwiartki, a następnie pokrój ćwiartki w trójkątne kawałki o grubości ok. 2 – 2,5 cm. Nie obieraj arbuza za skóry.
*Używam doskonałego noża szefa kuchni Wartmann (ostrze – 20 cm), polecam z czystym sumieniem!
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Grillowany arbuz – SKŁADNIKI:
- pół arbuza (u mnie: 6 trójkątnych kawałków o grubości ok. 2 – 2,5 cm)
- sok z dwóch limonek (lub cytryn)
- 4 łyżki płynnego miodu
- łyżka listków tymianku (mięta też będzie OK)
Grillowany arbuz – PRZEPIS:
- W małej misce starannie wymieszaj sok z dwóch limonek oraz płynny miód.
- Pokrój arbuz w trójkątne kawałki (ćwiartki) o grubości ok. 2 – 2,5 cm.
- Mocno rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię grillową.
- Przy pomocy pędzelka pokryj kawałki arbuza miksturą z soku z limonki i miodu. Grilluj z dwóch stron do momentu, aż arbuz ładnie się zrumieni. Nie trzymaj kawałków arbuza zbyt długo na patelni, żeby się nie spaliły.
- Arbuz podaj skropiony sokiem z limonki (lub miodowo-limonkową miksturą do grillowania) i posypany listkami tymianku. Powtarzaj przez całe lato!