- RYBA:
- ok. 500 g ziemniaków
- ok. 400 g filetów z dorsza bez skóry
- 1 szalotka
- 8 jajek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 750 ml oleju do smażenia
- SAŁATKA:
- 2 fenkuły
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 limonki
- ok. 150 g zielonych oliwek
- pieprz
- trochę natki fenkułu
- oliwa extra vergine
Bacalhau à Brás – przepis z książki.
To jeden z inspirowanych podróżami przepisów, który trafił do pierwszej FiK-owej książki – ZOBACZ.
Portugalia słynie z suszonego solonego dorsza, który przyrządzany jest tam na wiele sposobów.
Wywodzący się z Lizbony, a konkretnie z lizbońskiej dzielnicy Bairro Alto, bacalhau à Brás to jedno z najpopularniejszych dań w stolicy tego pięknego kraju. Przypomina jajecznicę z dodatkiem ziemniaków oraz, oczywiście, dorsza.
Bacalhau à Brás, którego miałem okazję jeść w Lizbonie, zainspirował mnie do przygotowania własnej, choć możliwie wiernej oryginałowi wersji tego dania.
W Polsce solony dorsz jest bardzo trudno dostępny, dlatego użyłem świeżego filetu z tej ryby – moim zdaniem przepis na tym nie traci. Ważne są ziemniaki – powinny być miękkie i jedwabiste.
Bacalhau à Brás najczęściej dekoruje się oliwkami. Ja wykorzystałem oliwki jako składnik odświeżającej sałatki z fenkułu.
Portugalską wersję Bacalhau à Brás, serwowaną w Mercado da Ribeira w Lizbonie, możesz obejrzeć w TYM POŚCIE.
PRZEPIS:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce (najlepiej w malakserze).
- Przepłucz starte ziemniaki wodą, porządnie odciśnij i dokładnie wysusz papierowymi ręcznikami (ZOBACZ).
- W szerokiej i głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej. Za pomocą kawałka ziemniaka wrzuconego na rozgrzany olej sprawdź, czy tłuszcz osiągnął właściwą temperaturę – jeśli zacznie skwierczeć, a spod ziemniaka zaczną wydobywać się bąbelki, oznacza to, że temperatura oleju jest właściwa.
- Smaż ziemniaki przez kilkanaście sekund, po czym wyciągnij je z oleju łyżką cedzakową na kilka papierowych ręczników, by odciekły z tłuszczu. W razie potrzeby smaż ziemniaki na raty – po wyciągnięciu porcji ziemniaków zaczekaj, aż olej ponownie nabierze właściwej temperatury. Ziemniaki nie powinny być zrumienione.
- Przygotuj sałatkę. Wyciśnij do miski sok z limonek. Fenkuły przekrój wzdłuż na pół, usuń zdrewniałą końcówkę i cienko posiekaj (możesz użyć do tego mandoliny). Przełóż fenkuły do miski z sokiem z limonek (ZOBACZ).
- Do sałatki dodaj posiekaną szalotkę, pietruszkę, trochę natki fenkułu i oliwki. Wlej chlust oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Posiekaną szalotkę duś na oleju w głębokiej patelni, aż zmięknie.
- Usuń z dorsza ewentualne ości, pokrój rybę na spore kawałki (ZOBACZ) i dodaj na patelnię. Przykryj pokrywką na około 2 minuty.
- Dodaj ziemniaki, wymieszaj i chwilę podduś całość, a następnie wlej lekko roztrzepane jajka.
- Dopraw pieprzem i solą; smaż mieszając, aż jajko się zetnie – jak w jajecznicy. Dodaj pietruszkę i wymieszaj.
- Podawaj z sałatką.
Smacznego!
Brzmi bardzo interesująco :) Jajecznica zawsze w cenie :)
Bardzo smaczna jajecznica z rybà, dziėki za przepia:)
Bardzo proszę:-)
Właśnie smażę :D
Dorszyk to moja ulubiona rybka
Moja też!