• RYBA:
  • ok. 500 g ziemniaków
  • ok. 400 g filetów z dorsza bez skóry
  • 1 szalotka
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 750 ml oleju do smażenia
  • SAŁATKA:
  • 2 fenkuły
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 limonki
  • ok. 150 g zielonych oliwek
  • pieprz
  • trochę natki fenkułu
  • oliwa extra vergine

Bacalhau à Brás – przepis z książki.

To jeden z inspirowanych podróżami przepisów, który trafił do pierwszej FiK-owej książki – ZOBACZ.

Portugalia słynie z suszonego solonego dorsza, który przyrządzany jest tam na wiele sposobów.

Wywodzący się z Lizbony, a konkretnie z lizbońskiej dzielnicy Bairro Alto, bacalhau à Brás to jedno z najpopularniejszych dań w stolicy tego pięknego kraju. Przypomina jajecznicę z dodatkiem ziemniaków oraz, oczywiście, dorsza.

Bacalhau à Brás, którego miałem okazję jeść w Lizbonie, zainspirował mnie do przygotowania własnej, choć możliwie wiernej oryginałowi wersji tego dania.

W Polsce solony dorsz jest bardzo trudno dostępny, dlatego użyłem świeżego filetu z tej ryby – moim zdaniem przepis na tym nie traci. Ważne są ziemniaki – powinny być miękkie i jedwabiste.

Bacalhau à Brás najczęściej dekoruje się oliwkami. Ja wykorzystałem oliwki jako składnik odświeżającej sałatki z fenkułu.

Portugalską wersję Bacalhau à Brás, serwowaną w Mercado da Ribeira w Lizbonie, możesz obejrzeć w TYM POŚCIE.

Bacalhau a Bras L_09

Bacalhau a Bras L_04

PRZEPIS:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce (najlepiej w malakserze).
  2. Przepłucz starte ziemniaki wodą, porządnie odciśnij i dokładnie wysusz papierowymi ręcznikami (ZOBACZ).
  3. W szerokiej i głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej. Za pomocą kawałka ziemniaka wrzuconego na rozgrzany olej sprawdź, czy tłuszcz osiągnął właściwą temperaturę – jeśli zacznie skwierczeć, a spod ziemniaka zaczną wydobywać się bąbelki, oznacza to, że temperatura oleju jest właściwa.
  4. Smaż ziemniaki przez kilkanaście sekund, po czym wyciągnij je z oleju łyżką cedzakową na kilka papierowych ręczników, by odciekły z tłuszczu. W razie potrzeby smaż ziemniaki na raty – po wyciągnięciu porcji ziemniaków zaczekaj, aż olej ponownie nabierze właściwej temperatury. Ziemniaki nie powinny być zrumienione.
  5. Przygotuj sałatkę. Wyciśnij do miski sok z limonek. Fenkuły przekrój wzdłuż na pół, usuń zdrewniałą końcówkę i cienko posiekaj (możesz użyć do tego mandoliny). Przełóż fenkuły do miski z sokiem z limonek (ZOBACZ).
  6. Do sałatki dodaj posiekaną szalotkę, pietruszkę, trochę natki fenkułu i oliwki. Wlej chlust oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw.
  7. Posiekaną szalotkę duś na oleju w głębokiej patelni, aż zmięknie.
  8. Usuń z dorsza ewentualne ości, pokrój rybę na spore kawałki (ZOBACZ) i dodaj na patelnię. Przykryj pokrywką na około 2 minuty.
  9. Dodaj ziemniaki, wymieszaj i chwilę podduś całość, a następnie wlej lekko roztrzepane jajka.
  10. Dopraw pieprzem i solą; smaż mieszając, aż jajko się zetnie – jak w jajecznicy. Dodaj pietruszkę i wymieszaj.
  11. Podawaj z sałatką.

Smacznego!

Bacalhau a Bras L_07

FIK ksiazka L_02

Bacalhau a Bras L_02

Bacalhau a Bras L_05