- 2 bataty
- 1 mozzarella (125 g)
- 8 plasterków prosciutto lub serrano
- 2-3 gałązki rozmarynu
- trochę pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Bataty zapiekane z szynką i mozzarellą.
Pieczenie to doskonały sposób przyrządzania batatów, które nabierają dzięki temu jeszcze więcej naturalnej słodyczy.
Bataty można obrać ze skóry, pokroić na kawałki i po prostu upiec z przyprawami i ziołami albo przygotować je w nieco inny sposób, wzbogacając ich smak dowolnymi dodatkami. Jesienią i zimą zawsze sprawdza się klasyka: szynka, ser i świetny na ciepło rozmaryn.
Można również sięgnąć po inne składniki, a nawet zapiec bataty na słodko, np. z orzechami, kasztanami i daktylami, bakaliami i miodem –> sprawdź mój PRZEPIS na bataty na słodko.
Sprawdź też inne przepisy z BATATAMI.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Bataty wyszoruj, natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 60-75 minut (w zależności od wielkości).
- Gdy bataty zmiękną, wyjmij je z piekarnika i odłóż na kilka minut do przestygnięcia.
- Przekrój bataty wzdłuż na pół (ZOBACZ).
- Na batatach ułóż szynkę i posyp grubo posiekanym rozmarynem. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę, dopraw pieprzem i pimentonem.
- Wstaw bataty do piekarnika pod górny grill na około 10 minut.
Można się zaślinić od samego oglądania… na pewno skorzystam z przepisu i to już w ten weekend :D
Polecam:-)
Zrobione, Facet i jak zwykle: PETARDA :)
O to chodzi! :-)
To się nazywa męskie jedzenie, więcej takich konkretów :D
Właśnie wypróbowałem z małymi modyfikacjami. Pyszna sprawa !. Świetny przepis i bardzo łatwo zrobić. Dla mnie super.Polecam.
Cześć, czy bataty można upiec dzień wcześniej? A na drugi dzień tylko obłożyć składnikami i podgrzać?
Można.