• 2 bataty
  • 1 mozzarella (125 g)
  • 8 plasterków prosciutto lub serrano
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • trochę pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Bataty zapiekane z szynką i mozzarellą.

Pieczenie to doskonały sposób przyrządzania batatów, które nabierają dzięki temu jeszcze więcej naturalnej słodyczy.

Bataty można obrać ze skóry, pokroić na kawałki i po prostu upiec z przyprawami i ziołami albo przygotować je w nieco inny sposób, wzbogacając ich smak dowolnymi dodatkami. Jesienią i zimą zawsze sprawdza się klasyka: szynka, ser i świetny na ciepło rozmaryn.

Można również sięgnąć po inne składniki, a nawet zapiec bataty na słodko, np. z orzechami, kasztanami i daktylami, bakaliami i miodem –> sprawdź mój PRZEPIS na bataty na słodko.

Sprawdź też inne przepisy z BATATAMI.

bataty-zapiekane-z-mozzarellal_01

bataty-zapiekane-z-mozzarellal_06

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Bataty wyszoruj, natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 60-75 minut (w zależności od wielkości).
  4. Gdy bataty zmiękną, wyjmij je z piekarnika i odłóż na kilka minut do przestygnięcia.
  5. Przekrój bataty wzdłuż na pół (ZOBACZ).
  6. Na batatach ułóż szynkę i posyp grubo posiekanym rozmarynem. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę, dopraw pieprzem i pimentonem.
  7. Wstaw bataty do piekarnika pod górny grill na około 10 minut.

bataty-zapiekane-z-mozzarellal_05

bataty-zapiekane-z-mozzarellal_03

bataty-zapiekane-z-mozzarellal_02