Bób duszony z cukinią.
Chrupki zielony bób duszony z cukinią to ultra prosty sezonowy wegański obiad, kolacja, a nawet śniadanie, na przykład w połączeniu z omletem. Wystarczą tylko te dwa warzywa i przyprawy, w tym oczywiście mój ulubiony pimenton, który najchętniej dodawałbym do wszystkiego. Ważne, by nie przeciągnąć cukinii – powinna zmięknąć, a zarazem pozostać lekko al dente, czyli zachować chrupkość i sprężystość. Z tego względu czas duszenia warzyw podaję orientacyjny, będzie on zależeć między innymi od wielkości kawałków cukinii czy też jej rozmiaru (im młodsza i mniejsza cukinia, tym smaczniejsza – duże, przerośnięte sztuki zawierają, a tym samym uwalniają więcej wody). Podczas duszenia nie dodawaj soli, użyj jej na sam koniec.
Bób duszony z cukinią – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- 1 kg bobu (waga surowego bobu, przed ugotowaniem i obraniem)
- 3 średnie cukinie, najlepiej żółte i zielone
- duża garść listków kolendry, grubo posiekanych
- przyprawy: łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka), ⅓ łyżeczki ostrego pimentonu, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu roztartego w moździerzu, ½ łyżeczki nasion fenkułu rozgniecionego w moździerzu, ⅓ łyżeczki zielonego lub czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
- sól Maldon
- oliwa extra vergine
Bób duszony z cukinią – PRZEPIS:
- Ugotuj bób (3 minuty od momentu wrzucenia do wrzątku) i obierz ze skórki.
- Przekrój cukinię wzdłuż na ćwiartki i wykrój z każdej gniazdo nasienne. Pokrój cukinię w plastry.
- Podduś cukinię w głębokiej patelni pod przykryciem (około 5 minut). Dodaj przyprawy (oprócz soli), wymieszaj, przykryj patelnię i duś jeszcze przez około 2-3 minuty.
- Dodaj ugotowany wcześniej bób, przemieszaj i duś całość pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj grubo posiekane listki kolendry i dopraw solą. Porcje skrop oliwą, smacznego!