Winnice Mołdawii – degustacja win Aurelii Vișinescu.
W drugi piątek lipca Winnice Mołdawii zorganizowały (kolejną już) degustację win naszej ulubionej rumuńskiej winemakerki Aurelii Vișinescu (Domeniile Sahateni). Wszystkie butelki AV – co bardzo cieszy – są dostępne w stałej dystrybucji WM.
Aurelia Vișinescu jest jedną z kluczowych postaci rumuńskiego winiarstwa, a zarazem niewątpliwie najważniejszą kobietą sceny winiarskiej Rumunii. Jej nazwisko to marka, za którą stoją wiedza, doświadczenie i pasja.
Vișinescu, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Bukareszcie i enolog z wykształcenia, doświadczenie zdobywała między innymi w krajach Nowego Świata, a w 2003 roku wraz ze swoim kuzynem, a zarazem partnerem biznesowym Steve’em Cacenco założyła własną winiarnię Domeniile Săhăteni, która znajduje się w gminie Săhăteni, w okręgu Buzău. Winnica położona jest na górzystym obszarze w samym sercu subregionu Dealu Mare (Dealu Mare DOC), którego warunki klimatyczne i geologiczne szczególnie sprzyjają produkcji wysokiej jakości wytrawnych win czerwonych. Obecnie winnice Vișinescu obejmują 82 hektary, a łączna zdolność produkcyjna winiarni wynosi około 1 000 000 butelek wina rocznie. Od roku 2008 większość winnic Aurelii została obsadzona na nowo, a obecnie uprawiane szczepy czerwone to Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah i Merlot oraz Fetească Alba, Fetească Regala, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tamăioasă Romănească i Pinot Grigio z odmian białych. O ile w winnicach Aurelia Vișinescu stawia na cykl natury, cierpliwość i wyczucie czasu, w winiarni nie stroni od wysoko rozwiniętej technologii (np. zautomatyzowana fermentacja w kontrolowanej temperaturze zarówno dla win białych, jak i czerwonych, linia rozlewnicza o wydajności 1500 butelek na godzinę zapewniająca ochronę przed utlenianiem – butelkowanie w kontrolowanej atmosferze obojętnego azotu, etc.). Podziemna piwnica mieści ponad 400 barriques, zapewniając doskonałe warunki dojrzewania w beczce. Rumunia zawdzięcza Vișinescu między innymi odtworzenie upraw i przywrócenie należnej pozycji najsłynniejszej lokalnej czerwonej odmianie, Fetească Neagră, której pierwsze owoce we własnej winnicy Vișinescu zebrała już w roku 2006. Fetească Neagră jest pradawną przedfilokseryczną odmianą o przeszło tysiącletniej historii. To perła w winnej koronie Rumunii, uznawana za wizytówkę autochtonicznych szczepów, która daje owocowe, złożone, strukturalne wina o fajnej kwasowości. Maksymalny potencjał osiąga dzięki dojrzewaniu w dębie.
W winnym menu znalazło się 8 win z rumuńskich winnic Aurelii, zarówno z lokalnych, endemicznych odmian, jak i z klasycznych szczepów Chardonnay, Pinot Noir czy Syrah, produkowanych w dwóch liniach, Nomad i Anima:
- Nomad Feteasca Alba
- Nomad Feteasca Regala
- Anima Chardonnay 2022
- Nomad Pinot Noir
- Anima Pinot Noir 2018
- Nomad Feteasca Neagra
- Anima Syrah 2017
- Anima 3 Fete Negre (kupaż Feteasca Neagra z roczników 2016, 2017, 2019 – seria 008)
Nomad Feteasca Alba
Linia Nomad to w portfolio Aurelii entry level na bardzo przyzwoitym poziomie. Wino ma jasny cytrynowy kolor, mocno kwiatowy nos, przyjemną mineralną teksturę. Lekkie, łatwe i przyjemne.
Nomad Feteasca Regala
Lekkie jak chmurka, łagodnie wytrawne, o wyrazistym aromacie polnych kwiatów, żółtych owoców pestkowych i zielonej trawy. Bardzo świeże, orzeźwiające, intensywne w smaku, z nutą cytrusów na finiszu.
Nomad Feteasca Neagra
Nomad Feteasca Neagra to (subiektywnie) najciekawszy Nomad z czterech butelek w tym zestawieniu. Fermentacja i dojrzewanie w stali. Rubinowy kolor. Nos wyraziście owocowy, bardzo apetyczny, mamy tu charakterystyczne dla odmiany suszone wędzone śliwki, rodzynki, czarne wiśnie i przyprawy korzenne. Usta pełne i złożone, ładna struktura, dobrze wyważona kwasowość. Smak rozwija się w kierunku ciemnej czekolady, wanilii i konfitury z czarnej porzeczki. Miękkie taniny i przyjemnie trwały owocowy posmak. Bardzo dobre.
Nomad Pinot Noir
Fermentacja i dojrzewanie w stali. W kolorze jasny rubin. W aromacie świeże, średnio intensywne, z wyraźnymi nutami malin, czerwonych porzeczek, truskawek. Na podniebieniu bez zmian, sporo owoców, wiśnia, truskawka, porzeczka. Skojarzenia ze słodkawym domowym sokiem z owoców z działki jak najbardziej na miejscu. Średnia kwasowość, gładkie taniny ledwie zauważalne. Niezwykle lekkie i delikatne. Stworzone do picia w upalne lato, gdy wolisz sięgać po czerwone wina, ale z uwagi na temperatury szukasz czegoś w kolorze rubinu o lekkości zwiewnej bieli.
Anima Chardonnay 2022
ANIMA to jedna z flagowych serii win Aurelii Vișinescu, które powstają w limitowanych ilościach i z najwyższej jakości owoców. Kolejne roczniki beczkowego ANIMA Chardonnay wyprzedają się w Winnicach Mołdawii raz-dwa. Wino fermentowane w dębie, dojrzewające w barriques z francuskiego dębu na osadzie drożdżowym, z regularnym bâtonnage. Złocisty kolor, w bujnym aromacie dojrzałe żółte owoce tropikalne z nutą drewna i wanilii, w ustach intensywne, teksturowane, aksamitne i kremowe z nutą orzechów i brioszki. Pyszne.
Anima Pinot Noir 2018
Dojrzewa 6 miesięcy w barriques z rumuńskiego dębu. W kieliszku rubinowa czerwień z odcieniem granatu. W aromacie wiśnia i malina z odrobiną tytoniu. W ustach nuty czereśni, jeżyn i słodkiego cedru. Wino o smukłej strukturze, jedwabiste, miękkie, z dojrzałymi taninami i średnią, dobrze wyważoną kwasowością. Mocne, ale giętkie, bardzo dobre.
Anima Syrah 2017
Syrah spędziło 13 miesięcy w beczkach z dębu rumuńskiego i francuskiego o pojemności 225 (barriques) i 300 litrów. Anima Syrah to moc owoców i bogato teksturowane wino solidnej budowy. Bujny nos ujawnia aromaty przejrzałych czarnych owoców, wiśni, czarnej porzeczki, owoców leśnych, a także skóry i pieprzu. W ustach pełne, z miękką wygładzoną taniną i trwałym pikantnym posmakiem z nutą czekolady. Nasz faworyt, mimo że aura tego wieczoru zdecydowanie mocarnemu Syrah nie sprzyjała. Dodatkową butelkę zabraliśmy do domu, bardzo warto.
Anima 3 Fete Negre (kupaż trzech roczników)
Anima 3 Fete Negre to przepyszny blend trzech roczników Fetească Neagră z późnego zbioru (2016, 2017, 2019), któremu lipcowe temperatury sprzyjają raczej średnio, ale cóż, miłość do wina wymaga poświęceń. Owoce z ręcznego zbioru, fermentacja w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze, dojrzewanie poszczególnych roczników Fetească Neagră od 12 do 24 miesięcy w nowych i używanych barriques (225 l) z rumuńskiego i francuskiego dębu. W kolorze głęboki nasycony rubin. Bogaty i intensywny bukiet, a w nim dojrzałe ciemne owoce, jeżynowa konfitura, suszone śliwki, figi, do tego korzenno-dębowe tło. Usta pełne, lekko dymne, mamy tu ziele angielskie, pieprz, gorzką czekoladę, dąb i wanilię. Solidna struktura z drobną, dojrzałą, miękką taniną. Świetnie wyważona kwasowość i trwały rozgrzewający finisz. Doskonała Fetească Neagră, która niezwykle elegancko łączy moc z finezją. Wspaniałe wino, niezmiennie!
Do następnego razu.