Bastianich Friulano 2019 DOC Friuli Colli Orientali.
Tęsknotę za Friuli najlepiej utopić w kieliszku Friulano. To autochtoniczna, najbardziej typowa dla Friuli odmiana, uprawiana w regionie od setek lat i stanowiąca integralną część jego kultury, a tym samym lokalnej gastronomii. Podróżując późnym latem, kilka lat temu, po północno-wschodniej części Friuli wypiliśmy wiele dobrego, a Friulano już na zawsze zyskał miejsce w naszych winolubnych sercach.
Winiarnia rodziny Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic w Colli Orientali del Friuli, położonych w dwóch obszarach strefy DOC. Pierwszy leży na wzgórzach Premariacco, w najcieplejszej i najbardziej wysuniętej na południe części apelacji, a z uprawianych tu winogron powstają pełniejsze i bardziej strukturalne wina (cru) w serii Vespa. Drugi znajduje się w Cividale del Friuli, bardziej na północ, gdzie chłodzone górskim wiatrem winorośle dają owoce w sam raz na lżejsze, świeże i aromatyczne wina z linii Vini Orsone.
Czyste Friulano (Vini Orsone) fermentuje w kontrolowanej temperaturze 16-18 stopni, przez 5 miesięcy dojrzewa na osadzie w kadziach ze stali nierdzewnej z okazjonalnym bâtonnage, po czym jest klarowane i filtrowane przed butelkowaniem. Na koniec wino odpoczywa przez pewien czas w butelce przed wprowadzeniem na rynek.
Friulano Bastianich ma żółtozłoty połyskliwy kolor, świeży nos o aromatach białych kwiatów, owoców egzotycznych, dojrzałych białych brzoskwiń i gruszek, usta średnio treściwe, mineralną strukturę, dobrze wyważoną wyrazistą kwasowość i przyjemnie trwały finisz z migdałową goryczką. Zrównoważone, złożone, bardzo dobre wino. I świetna relacja jakości do ceny (15 EUR = 60 zł). Wypiliśmy je solo, ale świetnie sprawdzi się też z Prosciutto di San Daniele, łagodnymi i średnio wyrazistymi serami, antipasti z ryb i owoców morza, grillowanymi rybami, etc.
Nazwa: Bastianich Friulano 2019
Kraj: Włochy
Region: Friuli Venezia Giulia, Colli Orientali del Friuli
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Friulano
Moc: 13,5%